Задачата. Снимка: Facebook

Емил Колев, председателят на журито на математическия турнир "Иван Салабашев" в Стара Загора обясни, че не вижда нищо притеснително в задачата за второкласниците, взривила Facebook и докарала стотици коментари на форумци, които изразиха несъгласието с официалното вкарване на изборното кебапче в смятането.

Още по темата

Задачата:

"Жителите на една махала били закарани на митинг, като всеки получил по едно знаме и по две кебапчета. След митинга те изхвърлили 15 от знамената, а останалите 35 знамена занесли в махалата. Колко кебапчета са получили жителите на махалата? А) 100, Б) 80, В) 50, Г) 40".

Обяснението:

"Не знам защо се приема, че става въпрос за партиен митинг. Митинг може да се каже и за футболен мач, и там се събират много хора. Не знам защо всички го разбират така и му придават политическа насока. Материалът, който малките ученици изучават, е доста ограничен. При задачите за тях се търси по-раздвижена формулировка. Това е задача за учениците, не за техните родители. Проверих как те са я възприели и нито едно от децата не е обърнало внимание, че става въпрос за митинг. Всички са се съсредоточили в условието", коментира пред Нова тв Емил Колев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase