Росен Плевнелиев Снимка: БТА

Етичният кодекс в журналистиката очевидно не работи през последните години, заяви президентът Росен Плевнелиев в края на дискусията за медиите в рамките на инициатива му „Диалог с гражданите”.

Според него обаче въпросът е дали медиите ще успеят да се обединят около един, защото няма нужда от няколко.

Държавният глава коментира още, че ако има консенсус по темата дали се налага допълнителна регулация за печатните медии, която да се занимава с разпространението, свободата, клеветата, то тя ще отекне много силно.

Имат ли медиите интерес от истината, имат ли интерес да питат, зададе накрая риторичен въпрос той, след като участник в дискусията го упрекна, че е потомък на „престъпни комунистически родове”.„Ако Вие работите за свободна журналистика, защо не се обадихте да питате какви са родителите ми? Те са  учители - баща ми по литература, майка ми по математика”, посочи държавният глава.

Още по темата
Той призна, че две години чака някой да му зададе въпроса какво се е случило в изборната нощ, след като спечели вота за президент, на която на една от снимките изглежда, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов му дърпа ушите.

Истината е, че той ми бръкна в окото, защото влезе Симеон Дянков и Борисов искаше да му покаже къде да седне и ми бръкна в окото, разясни Плевнелиев.

Трябва да знаем, че и нашите медии са такива, каквито всеки ден ги правим, нашата демокрация е само такава, каквато я правим, че сме такъв член на ЕС, какъвто го правим, коментира още той.

„Мен ме радва, че вече говорим за олигархия, дали беше така преди 2-3 години, дали тогава говорихме къде са държавните пари, как се управляват, нима нямаме сега златната възможност да подобрим правилата за еврофондовете, а защо не и да кажем, че както управляваме тях, по същите правила ще управляваме и държавния бюджет, добави държавният глава.

Според него властта няма да успее да изпълни условието до края на ноември, когато изтича 6-месечният срок, след което средствата на държавата могат да са до 25% в една банка.

Тогава държавата трябва да излезе и да каже честно – приехме правила, но вижте какво стана през тези 6 месеца, защото и без това доверието на гражданите е ниско и трябва да сме честни, призова президентът.

Само заедно ще свършим работата, не очаквайте месии, политик със сини очи на бял кон. Трябват ни правилни приоритети, идеи, решения и мотивация на всеки един от нас. Няма богата държава без работещи институции, обобщи държавният глава.

По време на дискусията основните упреци за свободата на медиите бяха за зависимост от политически сили и икономически кръгове.

Според шефа на СЕМ Георги Лозанов основната роля на медиите е да критикуват властта, но те не го правят.

Той смята, че не е важна собствеността, а финансирането. Като друг проблем Лозанов очерта зависимостта на журналистите от собствениците.

Оценката на т. нар. „ранобудни студенти беше по-крайна.

В момента медиите са лост за правене на политика по безпрецедентен начин и за оказване на натиск, обяви от тяхно име Николай Найденов.

„Никога в България не е имало такава крайна форма на ксенофобия. Това е извънредно обезпокоително за демократична държава, която е и член на ЕС. Няма по-страшно нещо от неофашизма, това подронва и малкото, което е останало от демокрацията у нас. Това е една центрофуга, която е много опасна", каза още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase