Архив: Булфото

Поведението на медицинското лице при спешния случай на 24 ноември в хотел "Хилтън" е било неадекватно, показа проверка на  Министерство на здравеопазването.
 
Четиригодишно дете почина в столичния хотел "Хилтън", докато близките му чакаха да дойде линейка. Момиченцето е било сираче, имало е тежък сърдечен порок и е било осиновено от германско семейство, което е пристигнало в България, за да си го вземе.

Още по темата

Според проверката на МЗ повикването в Спешна помощ София град е прието чрез „конферентна връзка“ от Националната система за спешни повиквания - 112 в 7,29 часа, по данни на 112 – предадено е в 7,28 ч.

Екипът от д-р В. Д. и шофьор е тръгнал веднага и по данни на GPS системата в 7,39 е бил на място - по данни на 112 при третото прието повикване в 7,43 ч. – линейката е била на място.

При така събраните данни може да се направи извод, че екипът не е закъснял. 

Поради неясни причини в МЗ не бяха получени данни от информационната система за наличните екипи в часовия интервал, когато е прието повикването. Същите са необходими, за да се изясни защо не е изпратен Реанимационен екип или екип с педиатър.

Същевременно проверката е показала, че медицинското лице от спешна помощ, обслужващо случая, се е появило без необходимата окомплектовка за оказване на животоспасяващи мероприятия, а поведението му е било неадекватно. За това свидетелства и фактът, че при изискване от лицето В. Д. да бъде представена реанимационна чанта, същият представя черна чанта с бинтове и банки, както и друга с ампулни форми. В същото време шофьорът на линейката изнася голям оранжев куфар с пълна реанимационна окомплектовка.

За жалост тя не е използвана при обслужването на детето, в противоречие с показаното на 26 ноември в сутрешния блок на Нова телевизия.

Според министерството линейката е била оборудвана с цялата необходима апаратура - в това число и с дефибрилатор.

Министерство на здравеопазването смята, че въпреки опитите за оправдаване от страна на ръководството на ЦСМП София град, в действията на д-р Данчев има сериозен дефицит на професионализъм.
 
Проверка по случая извършва и Изпълнителна агенция „Медицински одит“.

Резултатите от нея ще бъдат ясни утре, 28 ноември.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase