Снимка: Булфото, архив

Лекари ще преглеждат безплатно по повод 20 ноември - Световен ден на хронична обструктивна белодробна болест /ХОББ/, съобщиха от Българското дружество по белодробни болест.

ХОББ е заболяване, което причинява възпаление в белите дробове, увреждане на белодробната тъкан и стеснение на дихателните пътища. В резултат на тези промени се затруднява дишането.

Основните причини за развитието на ХОББ са активно и пасивно тютюнопушене, замърсяване на въздуха, чести и неадекватно лекувани белодробни инфекции, непълноценно хранене, професионални рискове, наследственост и др.

На 20 ноември от 9.00 до 18.00 ч. специалисти ще извършват изследване на дишането в болнични заведения или на открито.

Списъкът с подробна информация за прегледите е публикуван на интернет страницата на дружеството www.brsnet.bg и на страницата във Facebook http://www.facebook.com/bulgarskodbb.

Един на всеки 10 възрастни над 40 години вероятно е болен от ХОББ без да знае, посочват от дружеството. В Европа всяка година умират 300 000 души, а специалистите прогнозират, че към 2020 г. болестта ще бъде трета причина за смърт в света.

Според проучване на дружеството сред 3000 рискови пациента в различни градове на България половината от тях имат ХОББ без да подозират това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase