Посланик Чавдар Николов. Снимка: МВнР

Отзованият посланик на България в Бразилия Чавдар Николов излезе с отворено писмо по скандала "Боевски". В него дипломатът отхвърля мотивите, с които беше отстранен от поста.

"Публичното заклеймяване на посланик, който е добре приет в Бразилия както от институциите, така и от българската общност в тази страна, независимо дали е виновен или не, уронва престижа на нашата дипломация.

Не предполагах, че ще се обърна към Вас чрез медиите, но Вие не ми оставихте избор”, се чете в писмото на Николов до външния министър Кристиан Вигенин.

Чавдар Николов допълва, че неговите аргументи по случая "Боевски" не са били взети под внимание и не им била дадена публичност.

Още по темата

Според дипломата наложеното му дисциплинарно наказание има за цел да измести фокуса от истинския проблем - защо Гълъбин Боевски и много други български граждани, осъдени за наркотрафик в чужбина, се завръщат като свободни граждани преди края на присъдите.

"Отговорът е следният: Гълъбин Боевски се връща предсрочно защото посолството си е свършило работата – да съдейства на защитата на осъдения в рамките на своите компетенции и съгласно указанията на ръководеното от вас министерство в тази насока, като конкретно в този случай те са над 100", пише в писмото, цитирано от "Фокус".

Отзованият посланик обвинява външния министър Кристиан Вигенин за липсата на правна база, по която и у нас да продължи съдебното преследване срещу хора като Гълъбин Боевски. Дипломатът отговаря и на конкретните обвинения, че не е информирал София за завръщането на Боевски.

"Кога точно пристигат Боевски и други като него, интересува само медиите, за да свършат своята работа. Часът на пристигане не касае институциите – Боевски нито може да бъде арестуван на летището, нито може да бъде посрещнат като медицинска сестра от Либия. Защо не съм съобщил точната дата, зависи от наличната към момента информация и за тези мои действия съм дал обяснения, но това едва ли интересува обществото", пише посланикът.

В заключението на своето писмо Чавдар Николов пише: "Посветил съм на работата си в министерството на външните работи 42 години от своя живот, за което съм удостоен с неговата най-висока награда – „Златен почетен знак” за „висок професионализъм и за утвърждаването на авторитета на българската дипломатическа служба”. В името на честта на посолството, което ръководя, съм готов да браня тази репутация с всички законни средства и вече съм предприел съответните съдебни действия".

Както Dnes.bg съобщи, в средата на седмицата стана ясно, че мандатът на посланика ни в Бразилия Чавдар Николов ще бъде предсрочно прекратен.

Това е дисциплинарното наказание, което налага министърът на външните работи Кристиан Вигенин, след като се е запознал с протоколите от изслушванията на Дисциплинарния съвет на МВнР и събраните доказателства по случая "Гълъбин Боевски".

От Външно допълват, че действията на посланика ни по процедурата по експулсиране на Боевски представляват нарушение на Закона за държавния служител – неизпълнение на служебни задължения.

От ведомството на Вигенин поясняват, че нарушенията на Николов са две – не е уведомил предварително МВнР за основанието, поради което Боевски е оневинен, и времето, когато щангистът ни ще се прибере в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase