Сашка Русева, майка на Мария, с едно от другите си деца. Снимка: Ройтерс

Българи от години продават деца от Николаево, призна Надка Чакърова, която живее в ромската махала, където 1600 души тънат в мизерия.

„Те са мафия, цигари внасят, наркотици, имат приятели на границата, чакат да им дойде смяната да те прекарат бременна, още като те видят бременна, ти казват: „Kакво ще го правиш в България, тук ще гладува, там ще е е добре, в Гърция ще е богато, нормален живот ще живее. 5 хиляди евро дават, цяла къща ще си купиш. Тия по-простите си викат: „Aйде, аз ще си оправя живота, поне другите четири ще живеят добре" и дават бебето“, разказа тя по bTV.

Николаево привлече вниманието, след като стана ясно, че Сашка и Атанас Русеви са родители на малката Мария, открита в цигански катун в Гърция и използвана за просия.

Още по темата
Въпреки че двамата отричат да се получили пари за нея, ромите в махалата са убедени, че това не е така.

Катя Асенова, съседка на семейството беше категорична, че „тая жена в Гърция, дето е взела и изгледала Мария, е дала поне някой лев за път на Сашка да си дойде“.

Когато са заминали за Гърция, Сашка и Атанас са имали още 6 деца, които са оставили в Николаево.

„Гледаше ги едно от техните момичета, по-голямо беше, комшиите помагаха, който прави манджа, сипе една тенджерка, никой от социалните не дойде да ги търси“, разказа друга съседка на семейството.

Милена Дянкова, експерт от Държавната агенция за закрила на детето, призна, че трафиканти използват уязвимото положение на семействата и продават бебета на роми.

От няколко години работим с гръцките власти, защото  българчета заливат улиците там и се използват за просия, за миене на коли, добави тя. 

Според нея обаче отговорността за децата в риск не е само на агенцията, но и на социалните работници, на учителите и на полицията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase