Снимка: Bulgaria On Air

Сумата, с която един сирийски бежанец пристига в България, е намаляла в последните два три месеца. Преди каналджиите взимаха минимум по две хиляди евро на човек, а сега струва най-малко хиляда долара. Това каза в ефира на Bulgaria On Air сирийският журналист Нидал Хлайф.

Башар Асад трябва да обяви, че няма да участва в следващите избори на страната, предвидени в средата на 2014 г. Той е основна причина за кризата в Сирия и затова не може да участва в оправянето й.

Във връзка с нарастващото недоволство в България заради броя на бежанците Хлайф успокои, че са малцина тези, които искат да останат в страната.

„Голяма част от сирийските бежанци не разчитат на социални помощи от държавата. Те знаят, че тук нямат шанс за реализация и затова чакат да вземат статута на бежанец и да продължат към Западна Европа. Другата основна част искат да се върнат в родината си, като приключи кризата. Малцина са тези, които искат да останат в България“, коментира той.

По думите сред пристигналите сирийци има много жени и деца, но и специалисти – лекари, инженери, фермери.

Според него не би трябвало да има притеснения, че са дошли много джихадисти.

„Има някои с дребни престъпления, но не представляват национална заплаха. ДАНС и Държавната агенция за бежанците трябва да създадат ясен механизъм как да се класифицира причината, заради която някой бежанец дава молба, за да получи статута“, каза още Хлайф.

Журналистът призна, че сирийската опозиция страда от вътрешни конфликти.

„Русия трябва да натиска Асад да направи за редица стъпки: да освободи политическите затворници от началото на протестите в Сирия – сред тях има жени деца и болни; силите на режима трябва да се изтеглят и от обсадените места“, допълни той.

Хлайф посочи, че причините, поради които сирийците бягат, са терорът, смъртта и страхът.

Вижте повече във видеоматериала!

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase