Калин Каменов. Снимка: БТА

Децата-емигранти от Сирия все още се в процедура на получаване на статут, съобщи на пресконференция днес народният представител от ГЕРБ Ирена Соколова.

Тя съобщи, че при голяма част от децата, които са пристигнали в България, документите, които верифицират техния етап и степен на подготовка, са унищожени, предаде БТА. Най-големият проблем е комуникационната бариера, водеща до капсулиране на чужда общност, която е предпоставка за поява на радикални идеи, заяви Соколова.

По нейни думи е необходимо да има в интеграционните центрове учители по български и по арабски език, като отдавна е трябвало да бъдат включени в работата по интеграция мултидисциплинарни екипи от психолози, социални работници, учители и медицински лица.

Ирена Соколова отбеляза, че засега не е обсъждан вариантът за използване на финансов ресурс от актуализираните към бюджета 1 млрд. лв., за да се подобрят системите по администриране и издаване на документи, а актуализирането на системите по обработка на документи и данни можело да се извърши само с пари от държавата.

В момента децата-бежанци, преди да получат статут на такива, трябва да плащат всичките си документи по отношение на включването им в образователната система, посочи Соколова. Тя заяви, че от ГЕРБ настояват незабавно да се потърсят близостта и връзките със старата сирийска диаспора, както и всички неправителствените организации, които са готови да помогнат.

Според националния координатор по детските политики на ГЕРБ и бивш председател на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ Калин Каменов една немалка част от българските деца не могат да говорят български език. Къде е държавата, когато всяка година между 5 и 6 хил. деца отпадат от училище, а мерките, които се предлагат от това правителство, са единствено и само финансови, попита Каменов, цитиран от БТА.

Той припомни, че през миналата година от ДАЗД са предложили мерки, свързани със създаването на здравно-социални центрове, предназначени да подкрепят най-малките деца, които поради социалната изолация на родителите си не могат да говорят език и нямат елементарни хигиенни навици. Каменов призова също управляващите да си събуят лачените обувки, да обуят маратонки и да отидат в гетото, за да видят как се интегрират такива деца, както той го е правил неведнъж.

Здравните медиатори през тази година трябваше да бъдат увеличени с 20 души, в момента са 100 в цялата страна, държавата изобщо не инвестира в уязвимите деца, заяви Калин Каменов. Той каза още, че държавата се отказала от модела, предложен от ДАЗД за обхващане на най-рисковите деца и за подкрепа на техните родители и близки. "Сега този модел е прехвърлен изцяло на общините да се оправят, а за него не са необходими дори допълнително средства", добави Каменов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase