Снимка: архив Булфото

Остър недостиг на служители има в Държавната агенция за бежанците, съобщават оттам. Наличният състав на агенцията работи на удължен работен ден, както и в почивните дни.

По разпореждане на Националния оперативен щаб в ДАБ от днес ще бъдат командировани служители от Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и други ведомства.

Изготвено е и представено предложение от агенцията за увеличаване на щата с длъжности, които пряко касаят регистрация, настаняване и провеждане на процедура по предоставяне на закрила.

От ДАБ са имали разговори с Европейската комисия и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището, с които е дискутиран засиления миграционен поток към България и вероятната помощ, която биха оказали институциите. Предстоят разговори на високо равнище с ръководителя на мисията на Върховния комисариат за бежанците към ООН за Европа.

Основен проблем остава недостигът на настанителен капацитет, чиято естествена последица е занижаване на хигиенно-битовите условия на съществуващите центрове и необходимостта да се използват необитаеми сгради, чието предназначение не е за жилищно настаняване, посочват от агенцията и припомнят, че към 27 септември общият брой на търсещите закрила у нас е 4798.

Със засиления интерес на общество и медии към сирийските граждани предвид ситуацията в Сирия, търсещите закрила от други националности считат собственото си положение неглижирано, което нееднократно е довеждало до ескалация на напрежението, допълват от агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase