Очаква се скоро в страната ни да влязат критичен брой бежанци. Снимка: архив Булфото

Затварянето на границата ни с Турция ще струва между 10 и 11 млн. лева месечно на страната и ще са ни необходими около 3000 служители. Това стана ясно от думите на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров пред БНР.

На практика ние имаме 274-километрова граница, от която на 58 км имаме изградено интегрирано наблюдение. В останалата част нямаме. В момента се разширява обхватът на тази система, но това ще стане бавно във времето, заяви Лазаров. По негови думи голяма част от имигрантите, които преминават границата ни с Турция, са деца с майките си.

Дори и да разположим жива сила на границата, отсреща като застанат жените и децата – как ще реагираме?, попита риторично главният секретар. По негови думи подобни действия ще предизвикат и засилено внимание на евроатлантическите ни партньори.

Според Лазаров гърците на практика са затворили границата, но това пренасочва движението на бежанци към морската територия на страната. Главният секретар обаче има подозрения, че заради засиленото международно присъствие в териториалните води на Гърция, този поток може да се насочи към България.

Той отново повтори, че службите правят всичко възможно, за да проверяват идващите на наша територия бежанци, за да не се допускат у нас криминални и терористични елементи.

Лазаров заяви, че риск от тероризъм в България съществува още от терористичния акт в Сарафово.

По думите на главния секретар критичната бройка на преминали границата ни имигранти е 5000. В момента у нас са влезли над 4500 души, а до няколко дни се очаква да се достигне критичната бройка.

Оттам следва процедура, при която ще искаме солидарно отношение от останалите държави-членки на ЕС за транспортиране на част от тези бежанци, заяви още Лазаров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase