Министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов. Снимка: БТА

Дали ще падне таванът на пенсиите от следващата година, все още не е решено и е нужен сериозен дебат по темата, стана ясно от думите на министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов пред bTV.

Ако отпадне сега съществуващото ограничение максималната пенсия да е 35% от максималния осигурителен доход, 300 души ще взимат над 2000 лева пенсия, малка част от тях 3000, а има и такива,  макар и единици, които ще са с 10 000 лева месечно от държавната хазна.

Сами разбирате, че възниква голямо противоречие с пенсионерите с минимални доходи - около 600 000 души. Ако не падне таванът обаче, все едно казваме на младите, че законодателно ги демотивираме да се осигуряват на истинските си доходи. Затова златната среда не е нещо толкова просто, диалогът продължава”, обясни Адемов.

В момента максималният осигурителен доход е 2200 лева. Има предложение догодина той да стане 2400 лева. Над 90 000 българи имали доходи над тази сума през настоящата календарна година, така че вероятно те ще се осигуряват на 2 400 през следващата година.

Още по темата
„Нетният ефект от едно такова действие е 25 млн. лева приходи в държавното обществено осигуряване. Ако това бъде прието, максималната пенсия за тези, които са се пенсионирали до края на тази година, ще стане 840 лева през следващата”.

Тези, които ще се пенсионират след 1 януари догодина, са  около 3000 души, и ако приемем, че за тях на практика няма да има таван и някои взимат по 2000-3000 лева, ще са нужни 12 милиона лева на годишна база допълнително. В същото време тези 53 хиляди човека, които са се пенсионирали до края на тази година, ще взимат максимум по 840 лева, стана ясно още от думите на социалния министър.

Хасан Адемов увери, че замразяването на пенсионната реформа – увеличаването на възрастта и стажа за пенсиониране, е само временна мярка и е част от предизборната програма на правителството. Тя ще важи само за 2014 година, за да даде „глътка въздух” на около 13 600 души – ако желаят, те ще могат да се пенсионират при условията от 2013 година.

„Идеята е да си отдъхнат хората от увеличението на възрастта за пенсиониране с по 4 месеца на година. Разчетите на НСИ показват, че в България възрастта и стажът са увеличени многократно повече отколкото в останалите страни. Говоря за 2000-та година, когато стажът за жените беше вдигнат от 20 на 34 години. Предложението е сега да са 37. Това е ужасен товар”, подчерта Адемов и все пак уточни, че вдигането е безалтернативно на базата на демографската криза в страната – въпросът бил как то да стане най-безболезнено за гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase