19% от населението ни се състои от пенсионери над 65 години. Снимка: Булфото

Все повече се топим като нация. През 2060 година населението на България ще бъде малко над 5 милиона души, а 60% от населението ще бъде на възраст над 65 години.

Обезпокоителната прогноза е записана в Националната стратегия за демографско развитие на страната ни, в която са набелязани конкретни мерки срещу изчезването на нацията.

Според последното преброяване на населението, извършено от НСИ, българите са малко над 7 280 000 души.

Всяка година обаче се топим с около 0,5%, което означава, че след 50 години ще бъдем с 2 милиона по-малко.

Сривът не се дължи толкова на емиграцията, колкото на едновременно високата смъртност и ниската раждаемост. Затова българите застаряват. 19% от населението ни се състои от пенсионери над 65 години.

От своя страна, това вреди на икономиката - изследванията показват, че увеличаващите се пенсионери, които се издържат от държавата, забавят икономическия ръст всяка година с 0,7 на сто.

И още - географското ни разпределение става все по-неравномерно. За първи път броят на живеещите в селата пада под 2 милиона души, а в 4-те най-големи града вече живее 1/3 от населението.

"Стряскащи са данните, че ако през 2001 година на 100 излизащи от работната система и влизащи в пенсионната са влизали 124 млади хора, през 2012 година те са само 64", коментира пред bTV Емилия Войнова, "Демографско развитие", МТСП.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase