Центърът за временно настаняване на бежанци в Пъстрогор. Снимка: БТА

Засега няма опасност от епидемии в бежанските лагери у нас, заяви главният национален здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пред БНР.

По думите му взрив от епидемия винаги може да се случи, въпросът е да сведем до минимум риска и да реагираме адекватно. „За момента имаме достатъчно капацитет. Ние ще подсилим и кадрово, и финансово Районните здравни инспекции в Хасково, в Ямбол, в Бургас, ако има необходимост. Една такава ситуация няма как да бъде 100% планирана, тя е извънредна“, обясни Кунчев.

По думите му здравната система в момента в Сирия е доста драматична. Около 60% от здравните заведения изобщо не функционират, а имунизационното покритие спада. Така че сме наясно, че тя ще се усложнява и ще става още по-тежка, особено ако потокът продължи да нараства, каза той.

Още по темата
Кунчев обясни, че има лекари в лагерите на бежанците. Създадени са всички необходими условия за диагностика, има организирани специални помещения, където може да бъде изолиран човек до изясняване на диагнозата.

Главният държавен здравен инспектор потвърди, че има хора със СПИН и със сифилис, но нивото им на заболеваемост не е по-различно от това на нашето население.

Нашият стремеж е те да получават адекватно лечение и да се поддържат такива мерки, че да не бъдат заплаха нито за най-близките си, нито за околното население. За момента нямаме притеснение по отношение на възникване на такива болести, каза той.

Ангел Кунчев е изпратил писмо до СЗО с искания за споделяне на опит с Турция и Йордания. Ще поискаме да видим с какви проблеми се срещат те, за да сме по-подготвени, обясни той.

Председателят на парламентарната здравна комисия Нигяр Джафер заяви, че като страна, приела сирийски бежанци, през следващите месеци България трябва да е готова да поеме здравните им проблеми.

Като се има предвид, че в Сирия вече две години се води война, е трудно да повярваме, че всичко там е наред. В този смисъл част от хуманитарната криза ще бъде криза на медицинското обслужване, на това, че в голямата си част бежанците са деца, жени. Този проблем ще стои с пълна сила в следващите месеци за България. Трябва да се намерят механизми да се използват международни инструменти, за да реши част от този проблем, каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase