Изгорялата сцена на Драватичния театър в Пловдив. Снимка: архив, Булфото

„Спешно се търсят средства за възстановяване на щетите в пловдивския Драматичен театър и Театър „Българска армия“ в София”, съобщи пред Dnes.bg в Пловдив заместник-министърът на културата Велислава Кръстева. Тя се запозна на място с пораженията от пожара в Драматичния театър в Пловдив преди седмица.

Сцената на театъра, част от техниката и декорите за спектакъла "Възвишение" са унищожени.

Сградата на Театър „Българска армия“ пък пострада при взрив на газова бутилка в китайски ресторант срещу Руската църква в София на 18 август. Помещението за чакащи артисти беше сринато. От взривната вълна беше избита металната врата към сцената и бяха унищожени декори.

Министерството на културата няма заделени средства за подобни ситуации, затова ще търси пари от Министерския съвет. 

 „Разговаряхме с вицепремиера Цветлин Йовчев и той ме увери, че ще свика извънредно заседание на постоянната междуведомствена комисия, която да намери средства за възстановяване на щетите на театрите в Пловдив и София”, каза още Кръстева.

От Министерството на културата призоваха актьорите от драматичните театри в страната да изнесат по един благотворителен спектакъл, като парите да отидат за възстановяването на Драматичния театър в Пловдив.

Актьори от цялата страна са изказали готовност да помогнат. От Драматичния театър стартират благотворителна кампания за набиране на средства.

 „Отиде сигурно много ценно, но и старо нещо. Сцената е вече стара и трябваше да направим този ремонт, може би това ни подсказва, че е крайно време да го направим”, разказа директорът на театъра Кръстьо Кръстев.

Сградата е застрахована, а размерът на щетите се уточнява в момента.

Есенният фестивал „Сцена на кръстопът” ще бъде спасен. Представленията на голяма сцена ще се играят в изцяло обновения дом на културата „Борис Христов”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase