Михаил Константинов. Снимка: Булфото, архив

Стотици се изкачиха на връх Шипка за тържеството по случай 136 години от епопеята. 21-26 август 1877 г. са решителни в борбата за Шипченския проход в хода на Руско-турската война (1877-1878).

В словото си президентът Росен Плевнелиев призова към единение и съгласие.

Пет национални приоритета очерта президентът, посочва "24 часа".

Това са рамката за еврофондовете до 2020 г., реформата в сигурността, изборните правила, пенсионната реформа и решаване на политическото напрежение в страната.Президентът Росен Плевнелиев обяви, че ще стане голям скандал, ако Националната служба за охрана не бъде под негово ръководство, допълва "Труд". Идеята на управляващите е да променят закона за службите и НСО вече да не е под разпореждане на държавния глава. Според Плевнелиев службата не бива да се политизира, а гаранция за това е президентът, който е адпартиен и деполитизиран, а реформите трябва да бъдат обсъдени на консултативния съвет по национална сигурност и да бъдат приети спълен консенсус от всички политически сили.

Бившият столичен кмет Стефан Софиянски подарява партията си на протестиращите. Става дума за Съюз на свободните демократи, който той учреди в края на 2001 г., след като се раздели със СДС. "На 5 октомври имаме конгрес, каним хората, които протестираха срещу Бойко Борисов, да дойдат, да си изберат ръководство, даваме им името и регистрацията си. Ако си харесат някой от нас, да го поканят", обясни пред "Преса" Софиянски. Той лично и най-близките му съмишленици излизат от политиката и ще правят гражданска организация.

Реформаторският блок има потенциал 25-30 депутати, прогнозира математикът проф. Михаил Константинов в "Стандарт". Според него десните и ГЕРБ нямат друг шанс, освен да се обединят след изборите, защото са членове на ЕНП. Той не изключи възможността да се изпокарат по време на реденото на листи. "Моят апел е да не се карат преди изборите, защото ще изгубят тези проценти", коментира още математикът. "ГЕРБ 2 нямат никакъв шанс", смята той. И посъветва идеолозите на новата формация да се откажат от намеренията си, защото в противен случай ще загубят всички пари, които вложат в проекта. БСП е невъзможен динозавър, каза още
професорът. "Изключително дясно ръководство и един ляв носталгичен електорат", обоснова се той.

Симеон Сакскобургготски, премиер на България от 2001 до 2005 г., публикува обширно изявление на сайта си, съобщава "Телеграф". В него той критикува протестите срещу властта и допуска, че определени кръгове чертаят изкуствено разединение в обществото.

Сакскобургготски призовава за обединяване и сплотяване на народа.

Всеки седми българин трябва да пътува, за да си достави лекарства. Около 4000 са селищата, в които няма аптеки, отбелязва "Преса". По данни на Българския фармацевтичен съюз близо 1 млн. са хората, които нямат достъп до лекарствени продукти. След като започнахме да градим икономика на принципа "максимум пазар - минимум държава" търговците в бели престилки започнаха да правят каквото си искат, коментира вестникът. Време е държавата да удари с юмрук и да въведе ясни правила: ако искаш да си в бизнеса с лекарства, се задължаваш да откриваш аптеки и там, където достъпът до тях е труден.

България е на четвърто място в Европейския съюз по ръст на зимния туризъм, показват данни на Евростат, пише "Монитор".

През зимния сезон нощувките в страната се увеличават с 4,7 на сто - до 3,3 милиона. Любопитното е, че зад нас остават държави като Латвия, Норвегия, Дания, Чехия и Полша, които са доказани зимни дестинации. Правителството предвижда пряко участие на държавата и активна политика за привличане на туристи у нас, обяви вицепремиерът Даниела Бобева. Предвижда се подкрепа при договаряне с чуждестранни агенции, излизане на нови пазари и решаване на неотложните проблеми в туристическия бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase