Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. Снимка: Булфото, архив

Министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева категорично отрече за пореден път, че ще има съкращения на лекари.

Вчера от КНСБ алармираха, че Министерството на здравеопазването готви съкращения в държавните болници. Синдикатите и Лекарският съюз обявиха, че здравното ведомство е изпратило писмо, с което приканва директорите на кръвните центрове, спешната помощ и психиатричните болници в страната да оптимизират структурите си.

Андреева днес обясни, че в писмото, което са получили директорите на болници, е допусната техническа грешка и че не става въпрос за лекари, а само за администрация.

Още по темата

„В системата има над 700 незаети места и директорите могат да предложат те да бъдат съкратени, въпросът е да се оптимизира щатът, защото в последните години администрацията е много раздута, която я прави тромава“, каза тя по ТВ7.
 
Като пример здравният министър посочи Съвета по цени и реимбурсация, който е бил дирекция в министерството с наети 10 човека, а сега е с 45.

Андреева призна, че вече е направила съкращения и в министерството, защото „там една преписка се движи по две седмици между дирекциите, докато стигне до министъра или заместниците му“.

„За неща, които могат да се решат с един телефонен разговор, с дни се пишат доклади“, коментира тя.

По думите й от съкращението на администрацията икономията на година ще е около 200 хиляди лева и тези пари ще бъдат пренасочени към истинското здравеопазване.

Освен това тя обеща, че от следващата година с 10 процента ще бъдат вдигнати заплатите на работещите в Спешна помощ, както и че ще бъде купена нова техника.

Тя подчерта, че вдигането на заплатите и въвеждането на нови мерки в спешната помощ, сред които и мотивирането на специалисти да работят в тази област, са приоритет на екипа на министерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase