Общ преглед

Протестиращи срещу кабинета „Орешарски“ и поддръжници на правителството бяха на метри едни от други около парламента.

Двете групи се срещнаха на ул. „Московска“ около храм-паметника „Александър Невски“, като се стигна до леко напрежение, но полицията предотврати по-голяма ескалация на напрежението.

Десетки автобуси от провинцията дойдоха тази сутрин в центъра на София, за да подкрепят кабинета на Пламен Орешарски.

Те трябваше да се съберат пред президентството, но впоследствие се насочиха към Народното събрание, където депутатите заседават извънредно по ветото на президента Росен Плевнелиев върху актуализацията на бюджета за тази година.

Още по темата
В крайна сметка и протестът, и контрапротестът са пред парламента.

Част от подкрепящите кабинета, заявиха, че са дошли на екскурзия в столицата, други казват, че са пристигнали да подкрепят Орешарски и не са организирани.

Трети пък признават, че местни партийни структури са организирали идването им. Някои обясниха, че са се организирали сами, "най-вече чрез социалните мрежи".

Сред лозунгите им са "Ние нямаме офшорни сметки", "Не ни разделяйте, господин Плевнелиев", "Ако не можете да помагате, не пречете на Орешарски".

Към момента протестът протича спокойно и при засилено полицейско присъствие.

Кметът на София Йорданка Фандъкова нареди на Директора на СДВР да предприеме всички необходими действия в кръга на неговата компетентност за недопускане на сблъсъци между протестиращите и контрапротестиращите днес в столицата, съобщиха от Столична община.

Oт МВР съобщиха, че осигуряват нормалното функциониране на парламента и сигурността на всички граждани в центъра на столицата. 

Изградени са кордони, които да не допуснат напрежение между двете групи протестиращи и да гарантират обществения ред.

Според съобщението на МВР единият протест е предварително заявен в Столична община, а другият –нерегламентиран по Закона за събранията, митингите и манифестациите.  

МВР призовава гражданите да не се поддават на провокации.


Информацията е актуализирана към 11.13 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар