Снимка: БТА

Общ преглед

 

Протестиращи граждани се събират пред сградата на парламента, където в 10 часа ще започне извънредното заседание заради ветото на президента върху актуализацията на бюджета.

Сградата на Народното събрание е оградена от полицаи и жандармерия. Разширен е периметърът от загражденията, които пазят народните представители.

Служебният вход на парламента е ограден с метални заграждения, зад които има полицейски кордон. Коли на жандармерията ограничават видимостта на протестиращите и те не могат да виждат депутатите от страната на служебния вход.

Протестиращи блокираха движението около храм-паметника „Александър Невски” в столицата. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” в района около сградата на парламента - от кръстовищата му с бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”.

Протестиращите развяват български знамена, чуват се освирквания. Очаква се пристигането на народните представители за извънредното заседание на парламента.

Хората на протеста обсъждат, че не бива да влизат в конфронтация и да се стига до сблъсъци с контрапротестиращите, те обаче очакват провокации и според тях контрапротестът е организиран именно за да се стигне до сблъсъци.

На контрапротеста пред президентството се събраха първоначално около 50 души, но автобуси от провинцията пристигнаха за протестите в столицата, предаде bTV.

По информация на телевизията по бул. "Тодор Александров" и бул. "Дондуков" има паркирани около 40 автобуса от страната. Събраните на "Дондуков 2" към момента са от Благоевград, Разград, Гоце Делчев, Перник, Кърджали, Стара Загора и др.

На всички бяха сложени табели „Случаен превоз”. Потърсени от БТА за информация, от пресцентъра на Столичната община казаха, че не са издавали съгласуване за паркирането на автобуси в столицата днес.

Пред Министерския съвет са пристигнали и още десетина автобуса с регистрация от Северна България - Видин, Враца, Ловеч, Плевен. Хората, подкрепящи кабинета, трябваше да са пред президентството, но около 10 часа вече започнаха да се отправят към Народното събрание, където е и протестът на недоволните от правителството на Пламен Орешарски.

Още по темата
Вчера в социалната мрежа се появи информация, че БСП и ДПС подготвят за днес истинска инвазия с автобуси.  

Шест автобуса са спрени на входа на София на „Църна маца“, предаде репортер на Dnes.bg. На мястото има няколко патрулки, които проверяват документите на пътуващите. Част от хората носят блузи с надпис „Протест“. Около СУ бяха забелязани два автобуса - от Бургас и Стара Загора.

Вестник „Преса“ съобщи, че в столична община има подадено уведомление за митинг на пл. "Независимост" от 9 до 21.00 часа от физическото лице Александър Александров.

Областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер е заявил пред изданието, че изпращат 600 души с автобуси в помощ на контрапротеста, но още хора можело да тръгнат с личните си автомобили. Нека в София да знаят, че болшинството хора в страната подкрепят кабинета "Орешарски" и чакат да реши проблемите им, е казал Юмер. 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че няма информация за организирането на автобуси, които да дойдат в столицата в подкрепа на Орешарски.

“Не се занимаваме с така организация. БСП не е използвало свои кметове, които да принуждават хора да протестират, което е практика на ГЕРБ“, отсече Манолова. Тя пък имала информация, че общински фирми в населени места с кметове на ГЕРБ принуждавали работниците си да се включат в днешния протест пред парламента против правителството.

*Информацията е актуализирана към 10.02 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар