Снимка: архив, Булфото

Софийската градска прокуратура (СГП) се самосезира във връзка с публикации в средствата за масово осведомяване, касаещи сключена сделка за създаване на съвместно дружество между печатницата на Българска народна банка (БНБ) и френската фирма „Франсоа Шарл Обертюр Груп”.

Възложена е проверка на ДАНС с оглед установяване на данни за евентуално извършено престъпление от общ характер, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

В средата на юни стана ясно, че „Печатница на Българската народна банка” АД се е договорила за създаване на съвместно дружество за производство на банкноти в България с един от най-големите производители на банкноти в света "Франсоа Шарл Обертюр Груп". Френската компания произвежда банкноти за 70 държави.

Още по темата
Преди дни БНБ отговори на съмненията в публичното пространство за скрита приватизация и заплаха за националната сигурност, изразени от политици, със съобщение, че твърдението за каквато и да е „приватизация” категорично не отговаря на истината.

Първият и основен мотив е привличането на стратегически инвеститор и партньорство с едни от водещите в света производители на банкноти, аргументираха се от Централната банка. От БНБ напомниха, че компанията за първи път в своята над 170-годишна история ще започне производство на банкноти извън територията на Франция, което само по себе си е голям успех за България.

Вчера стана ясно, че през септември парламентарната бюджетна комисия ще изслуша по въпроса със сделката ръководството на БНБ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase