Снимка: Обединени варненци за Варна

Денят е 5-и, часът е 19.00, мястото е Евксиноград, целта е окупация по суша и море (главен вход и плажа на Траката), поканени са - всички, организацията е - самоорганизация (потвърдено е участие на водолази и рибарски лодки, очаква се включване от въздуха).

От дни инициативата "Окупирай Евксиноград" набира скорост във Facebook, участниците в нея наброяват над 1000 души.

Целта е не само вгорчаване на незаслужената според протестиращите почивка на депутатите, но и изпълнение на член 4 от Закона за устройство на територията, според който гражданите имат право на свободен и безплатен достъп до морските плажове.

Още по темата
От вчера на пътя между Варна и резиденцията има и билборд с напомнянето: "Оставка, г-н Орешарски" на фона на двореца "Евксиноград".

Инициативата е на сдружението "Обединени варненци за Варна".

"Аз съм на протеста, разбира се. Но държа да подчертая, че на протеста няма да бъда, за да възкача на власт този или онзи (дори и тези политически партии и политици, на които симпатизирам), а за да искам оставката на кабинета "Орешарски", за да поискам Евсиноград да бъде музей, а не резиденция и най-вече за морал в политиката", споделя участник във форума на акцията във Facebook.

Друг пък пише: "Евксиноград е пазел една тоталитарна власт по време на монархията и втора тоталитарна власт по време на комунизма. Днес ние се отричаме и от монархията, и от комунизма, но управляващите продължават да се възползват от привилегиите на "комплекса от затворен тип".

Междувременно от МВР съобщиха че са съгласували своите действия по охрана на Евксиноград с гранична полиция, Агенцията по въздухоплаване и Националната служба за охрана.

Очаква се засилено полицейско присъствие при "ваканцуващите" политици, макар засега властта да е скромна откъм заявки за базата.

Само две министърки са ангажирали стаи - строителната Десислава Терзиева и спортната Мариана Георгиева.

За сметка на това цели 13 депутати вече са заявили почивки в правителствената резиденция "Евксиноград", като повечето от тях са от ГЕРБ, по един от БСП и ДПС, пише "Труд".

Сред тях са бившата шефка на бюджетната комисия Менда Стоянова, бившите министри Ивайло Московски, Делян Добрев и Десислава Атанасова, бившата шефка на парламента Цецка Цачева, бившият шеф на полицията в Русе и избраник Пламен Нунев, колегата му в парламента Павел Христов.

Повечето от тях ще събират тен от 1 до 11 август.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase