Снимка от обсадата на парламента. Снимка: архив Булфото

През нощта на 23 срещу 24 юли при протеста пред Народното събрание са пострадали 22-ма души, съобщи началникът на отдел "Медицински дейности" в Центъра за спешна медицинска помощ /ЦСМП/ в София Ангел Ангелов на извънредно заседание на Столичния общински съвет днес.

В нощта на блокадата на парламента ЦСМП е разполагал с 16 екипа. За около два часа след подаване на първия сигнал около 22.18 ч. осем медицински екипа са обслужили 17 цивилни граждани и петима полицейски служители, съобщи Ангелов.

Предвид отпускарския период и намаления ресурс, ако се реши, че ще има нужда от допълнително усилване и постоянно присъствие на медицински екипи ще бъде необходимо осигуряване и на допълнително финансиране, заради прекъсване на отпуск и извънредни дежурства, посочи Ангел Ангелов.

При проведените до сега протестни прояви по различни поводи в поделенията на СДВР са задържани 204 души. Това съобщи директорът на СДВР Ивайло Спиридонов на извънредно заседание на СОС днес по искане на група общински съветници от БСП.

На 122-ма от задържаните са съставени актове по закона за българските лични документи, сред тях има и едно издирвано лице.

На 12 души са съставени протоколи за предупреждение, срещу 33-ма са образувани преписки, на трима, от които са наложени глоби от 100 до 200 лв. Образувано е бързо производство и три досъдебни.

Предупредени с протоколи са 1051 полицейски служители. От началото на протестите до сега са пострадали 23-ма полицаи, на които е оказана медицинска помощ. Поради ежедневния характер на протестите не може да се осигури пълноценна почивка на състава, не се осигурява необходимата 12 часа междудневна и 36 часа седмична почивка, посочи Спиридонов. Той допълни, че се е наложило да бъдат командировани над 300 служители от други областни дирекции на МВР да подпомогнат работата на СДВР.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase