Снимка: БТА

До май тази година са родени 400 деца по-малко в сравнение с миналата година, стана ясно по време на дискусия, посветена на репродуктивното здраве.

64 хиляди са новородените през 2012 година, което е с близо 7 хиляди по-малко от предходната година. Раждат се и много недоносени деца, чиято адаптация е много трудна, каза министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева. По думите й 400 хиляди жени с репродуктивни проблеми не знаят как да се справят с тях, а като цяло намаляват жените в репродуктивна възраст.

За първото полугодие само в "Майчин дом" са родени 84 недоносени деца, каза проф. Боряна Слънчева от Клиниката по неонатология към лечебното заведение, цитирана от БТА. Недоносените деца са в рискова група и е задължително да се изработи регистър за всички, родени с тегло под 1500 грама, каза още тя. Целта е дългосрочно проследяване на недоносените деца, докато навършат 18-годишна възраст, тъй като при тях съществува огромен риск от изоставане в двигателната, в дихателната, бъбречната, белодробната дейност. Тези деца имат проблеми дори с адаптацията в училище, каза още проф.Слънчева.

Проф. Станка Маркова, почетен председател на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи, настоява да се върнат женските консултации, за да се извършва навременно проследяване на бременността. Според нея  също е необходимо да се изработят стандарти за проследяване на недоносените деца.

Основните проблеми пред неонатолозите са организационни, като на първо място е недостигът на кадри, каза д-р Ралица Георгиева, национален консултант по неонатология. Голяма част от тях са над 45-годишна възраст, а и няма желаещи млади лекари да специализират "неонатология".

Доц. Георгиева посочи, че това води и до невъзможност да се оказва денонощно наблюдение и помощ на недоносените деца. Липсват също така подготвени акушерки и медицински сестри, които да се грижат за недоносените деца.

Друг проблем е оборудването на неонатологичните отделения. Доц. Георгиева уточни, че за недоносените деца, родени под 1000 грама, се изисква транспортирането им до специализирано отделение, а невинаги има необходимото оборудване и квалифициран персонал, което е опасно за живота на детето.

Според д-р Атанас Щерев, национален консултант по асистирана репродукция, трябва да има фонд, чиято дейност се регламентира със закон и той да работи към Министерството на дравеопазването, а не към Здравната каса. По думите му е необходимо да има специалисти по репродуктивно здраве във всички големи болници.
Когато се роди дете, за да се поеме то от личния му лекар, има административни проблеми, които пречат лекарят да го посети в рамките на 30 дни, а това е много важно, посочи лекарят. 

Детето трябва да бъде посетено бързо след раждането от личен лекар, особено ако то е недоносено, допълни д-р Щерев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase