Патриарх Неофит. Снимка: БТА

Темата за лидерството засегна Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в словото си, след като беше отличен днес с "Почетен знак "Стефан Стамболов" за лидерски принос към българската държавност. 

Бог поставя някого за лидер не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен. Издига го не за да господарува над тях, а за да им бъде слуга и раб, каза патриархът, цитиран от БТА.

В словото си главата на Българската православна църква подчерта, че лидерът от Новозаветното време трябва да приема своя пост като възложено му от Бога служение на ближните, да бъде човек, който се грижи не само за своето добруване, а за благоденствието на онези, грижата за които му е възложена.

"Ето такъв трябва да бъде истинският лидер - отдал напълно себе си на волята Божия и на грижата за поверените му от Него хора. При това не по принуда, а доброволно. Приелият служението на лидер свободно избира да пренебрегва своите желания, удобство, спокойствие, не поради страх, а от любов към този, който го е издигнал на този пост и към онези, над които е поставен. Тогава и поверените му души ще го слушат, ще го уважават и следват не поради страх и принуда, а водени от доверие, искрено уважение и любов", каза патриарх Неофит.

По думите му липсата на смирение у един лидер, липсата на достатъчно вътрешна сила, за да преодолее себичните си желания, своя егоизъм, гордост, егоцентризъм, тщеславие, са непреодолима пречка той да прояви истинска загриженост за поверените му души и да долавя техните нужди и потребности.

"Егото", надделяващо над жертвената любов, винаги ще отклонява усилията му в посока към осъществяването на неговите лични цели и амбиции и ще му пречи да води поверените му към общ напредък и благоденствие, добави той. По думите на патриарх Неофит липсата на смирение е пречка и за нещо друго, което е от изключителна важност за един добър лидер - способността да се вслушва в другите, да се учи, да приема съвети, напътствия и критики и да се съобразява с тях.

Лидерът, в когото има гордост, е уверен, че взима най-правилните решения и че никога няма да допусне грешка, а това е сигурна предпоставка за провал. Когато е овластен да взима решения, които засягат много хора, човек трябва да бъде особено внимателен и отговорен, особено смирен, със съзнанието за човешката си немощ и несъвършенство. Да управлява, без да се превъзнася над другите с разбирането, че не превъзхожда тези, които са му подчинени, че всеки от тях има нещо, някакво качество, с което го превъзхожда и заради което трябва да благоговее пред него и се учи от примера му - у един - смирение, у друг - кротост, у трети - търпение, мъжество, разсъдителност.

Да помни, че в един момент е пръв, а в следващия миг Бог може да му отнеме всичко. Да не забравя, че Бог издига и сваля, че от Него е всяка власт, че пред Божието лице са делата, мислите и намеренията му и пред Неговия нелицемерен Съд ще дава отчет за тях, каза патриарх Неофит и подчерта, че лидерството е Божи дар, но и голяма отговорност, защото "комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".

Словото на патриарха, произнесено днес на Седмата научна конференция по проблемите на лидерството, под надслов "Национална сигурност: духовност и лидерство" в Националния военноисторически музей, беше бурно приветствано от присъстващите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase