Снимка: БулФото-архив

Липсата на управление в туризма със сигурност създава проблем, особено в разгара на сезона и създаването на агенция по туризъм трябва да се ускори. Това коментира в интервю за БТА бившият председател на Държавната агенция по туризъм Анелия Крушкова.

Според Крушкова най-добрият вариант - при условие, че правителството е декларирало, че няма да има министерство на туризма, е дейността да бъде управлявана от държавна агенция, което ще й осигури относителна независимост.

Бившият председател на Държавната агенция по туризъм заяви, че държавното управление на ресор "туризъм" трябва отново да се ситуира в София. По-голяма глупост от това да се премести дейността в Пловдив не можеше да се случи, коментира Крушкова. Тя припомни, че по нейно време в агенцията са работили 56 служители, в новото Министерство на икономиката, енергетиката и туризма от тях са отишли само 16 служители, от които осем души са напуснали, защото не са пожелали да се преместят в Пловдив. По този начин с ресор туризъм са останали да се занимават само осем специалисти от бранша, а останалите са нови хора, допълни Крушкова.

Според нея в прерогативите на агенцията задължително трябва да остане издаването на разрешения за туроператорска дейност, защото в противен случай все повече ще има измамени туристи, за което никой не би могло да бъде привлечен под отговорност. Не мога да допусна, че всеки, който си пожелае, без да е регистриран и да има застраховка, може да тръгне да води хора по света, каза Крушкова.

Категоризирането на хотелите също трябва да остане като активност на Държавната агенция по туризъм. Ако това премине в ръцете на частни субекти, независимо какви са те, за мен лично ще се получи рекет. Знаем, че конкуренцията действа и с такива лостове, а това не бива да се допуска, коментира бившият председател на Държавната агенция по туризъм.

Според Анелия Крушкова разумен вариант би била възможността всеки, който желае да се занимава с хотелиерство, да попълни официална чек листа с критерии. Ако има отстъпление от изискванията на чек листа за хотел, държавата да има право да санкционира и отнема звезди, препоръчва тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase