Безработицата в селата е висока. Снимка: Булфото

В края на миналата година у нас в градовете са живели 5,3 млн. души или 73 на сто от населението, а в селата - 1,9 млн. души, или 27 на сто от населението на страната. За първи път в демографската история на България населението на селата пада под 2 милиона души, сочат обобщени данни на НСИ за демографските тенденции в страната.

Ред са причините за обезлюдяването на българското село, но най-сериозната несъмнено остава липсата на работа. Според данни на НСИ безработните в българските села през миналата година са били 125 хиляди, като там коефициентът на безработица надхвърля 16 на сто.

Обобщени данни на Евростат за безработицата в селските региони на ЕС показват, че най-висок процент безработица в селските региони на ЕС е бил регистриран в Испания - 17 на сто. Двуцифрено число на безработица в селски райони на ЕС е било отчетено още в Естония, Ирландия, Гърция, Латвия, Литва, Словакия и Унгария.

Според данните на Евростат - около 112 млн. души в ЕС обитават селски райони, но земеделския труд в ЕС-27 се оценява през 2012 г. на 10,1 млн. работещи единици. Една работна единица се равнява на едно лице, работещо на пълно работно време цяла година, уточнява анализът.

Данните на европейската статистика отчитат, че през 2012 година приблизително с една четвърт е намалял броят на хората в ЕС, които се занимават със земеделски труд в сравнение с предходното десетилетие. Най-голямо общо намаление на заетостта в селскостопанското производство е отчетено в Словакия - минус 59 на сто и Естония - минус 56 на сто. Заетостта в селското стопанство е намаляла с приблизително 30 на сто още в България, Латвия, Румъния, Чехия, Унгария, Гърция, Швеция и Дания.

Единствените страни в ЕС, които отчитат увеличение на селскостопанския им труд за последните 10 години са Малта - ръст с 14 на сто и Ирландия - ръст от 5 на сто.

През миналата година в преселванията между населените места в България са участвали 82 250 лица, като най-голямо териториално движение е регистрирано по направлението "град - град" /46,5 на сто/, показва справка на НСИ. Значително по-малки по брой и относителен дял са миграционните потоци по направлението "село - село" – едва 9,4 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase