Снимка: архив, Булфото

Слаби резултати на матурата по география отчете образователният министър проф. Анелия Клисарова.

Министърът заяви, че оценките на зрелостниците по предмета ще подлежат на много сериозен анализ. Според експерти причината не е във въпросите, чието ниво не било по-различно от това в предходни години.

25.65% са слабите оценки по география, традиционно обаче желаещите да се явят на матура по този предмет са най-много - около една трета от зрелостниците. И в предходни години резултатите не са особено добри, за сравнение двойки миналата година са получили около 17%.

Още по темата
"Децата ни не са неграмотни", успокои обаче Клисарова и допълни, че тази година има много по-добри резултати на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

Тя уточни, че доброто е, че "нашите деца започват да се учат да пишат, а не само да отговарят тестово".

Преди 7 години около 50% от завършващите средно образование не са писали текст на матурата по БЕЛ, сега само 28% не са направили това.

Министърът заяви, че като цяло резултатите от националното външно оценяване в 7 клас и в държавните зрелостни изпити са по-високи от миналата година по български език и литература, малко по-ниски са тези по-математика.

На матурите 100 ученици имат по две пълни шестици, а 1387 ученици имат по две слаби оценки. Отличен 6 се пише за получени между 95 и 100 точки. До 22.5 точки оценката е слаб 2.

Няма нито един ученик, който да има пълен брой – 100 точки, и на двата изпита. За сметка на това пък 53-ма са учениците с 0 точки, други двама са с толкова и на двете матури.

Тази година на матурите има по-нисък процент двойки и по-висок процент отлични оценки и пълни шестици. Освен по география, традиционно най-нисък брой точки има по икономика, история и цивилизация и по физика и астрономия. Също традиционно най-висок брой точки има по чуждите езици.

С най-висок среден брой точки са учениците от профилираните гимназии, следвани от училищата по изкуствата и СОУ.

С най-висок резултат и на двете матури е Американският колеж в София – 5.74, съобщи Евгения Костадинова, директор на дирекция "Образователни програми и образователно съдържание".

На националното външно оценяване плюс допълнителен модул след 7-ми клас средният успех по български език и литература е много добър 4.64, а по математика добър 4.23. Максимален брой точки 65 по български език и литература имат 103 ученици, а по математика – 1193-ма. Нула точки по БЕЛ имат 61 седмокласници, а по математика – 94.

Най-висок среден брой точки от всички предмети са получили учениците в Смолян, София-град, Благоевград.

Отличните оценки по български език и литература са 8.5%, а по математика 12.24%. Слабите оценки са съответно 14.7% и 22.23 %.

Експертите от образователното министерство отчетоха съизмеримост на резултатите от националното външно оценяване по предмети в годините.

По БЕЛ седмокласниците се затрудняват при различаване на глаголи от несвършен вид и на въпрос, свързан с грешки при цитирането, а по математика при решение на неравенство.

При преразказа около 60% допускат повторение на глаголи и използват еднообразни синтактични конструкции.

При писане грешките най-често са при членуването на имената от мъжки род, ед.ч, при променливото я и двойно "н" при прилагателните от м.р. ед. ч.

По математика над 50% са се справили с повече от две трети от задачите. 41% от решавалите втория модул обаче не са решили вярно нито една задача.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase