Ани Бакалова. Снимка: архив, БулФото

Министърът на културата д-р Петър Стоянович поиска орденът за заслуги да бъде връчен на актрисата Ани Бакалова, която е негова майка, след изтичане на мандата му.

Всяка евентуална спекулация в подобна ситуация би накърнила както признанието на нейните колеги, така и престижа на държавната власт, посочва Стоянович в изявление до медиите.

„С голяма радост научих за указа, с който президентът Плевнелиев е удостоил актрисата Ани Бакалова с огърлието на Ордена „Св.Св.Кирил и Методий” за извънредно големите й заслуги към българския театър, кино и култура, във връзка със седемдесетата й годишнина и навършване на 50 години на нейната сценична и филмова кариера. Подобна чест е заслужено признание за един човек на изкуството, който му се е посветил до гроб с талант, сили и време. Мога лично да свидетелствам за това посвещение на сцената и публиката, защото като неин син съм станал част и от творческата й съдба. Знам, че подобно високо отличие е важен знак на признание както лично за нея, така и за цялата гилдия“, посочва Стоянович.

Като действащ министър на културата обаче той отправя молба към държавния глава да връчи ордена на Ани Бакалова след изтичане на мандата му.

Стоянович благодари на Съюза на артистите в България в лицето на неговия председател Христо Мутафчиев, който е отправил предложението и на бившия културен министър Вежди Рашидов, подкрепил номинацията в началото на тази година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase