Михаил Миков. Снимка: БТА

Близо век и половина България е Ботев и Ботев е България“, заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков на връх Околчица във Врачанския Балкан, където бяха отбелязани 137 години от гибелта на поета-революционер.

Ако онези 28 години Ботев пътува от Калофер през Браила към Околчица , то от тук той тръгва безсмъртен, отбеляза в словото си Михаил Миков. Той добави, че Войводата няма място на което е погребан, но той има свято лобно място, на което поколения българи са били, днес са тук и ще бъдат, защото Ботев и България са едно и също.

"България - свободна, България в Европа, България, чиито граждани могат да оставят топлата постеля и да тръгнат да се борят за свободата и когато това се налага", подчерта в заключение председателят на парламента.

Той участва във всенародното поклонение за Деня на Ботев и за загиналите за свободата и
независимостта на България на връх Околчица, където и тази година се бяха събрали хиляди българи.

Митингът-поклонение на връх "Околчица" започна с възстановка на последния бой на Ботевата чета, представена от Национално дружество "Традиция". Прозвуча Ботево стихотворение в изпълнение на актьора Борислав Борисов. Молебен за България, отслужиха Траянополският епископ Киприян и свещеници от Врачанска епархия, а Врачанският митрополит Калиник благослови множеството.

Сред официалните гости на поклонението бяха евродепутатът Ивайло Калфин, народните представители Цветан Цветанов, Янаки Стоилов, Петя Аврамова, Тотю Младенов, Камен Костадинов и други,както и областният управител на Враца Пепа Владимирова,
Врачанският митрополит Калиник, Атанас Катрафилов, правнук на Ботевия четник поп Сава Катрафилов, делегациите на побратимените с Враца градове и области от чужбина. Тук бе и лидерът на "Атака" Волен Сидеров заедно с парламентарната група на партията и симпатизанти.

По традиция пред паметника на връх "Околчица" бяха поднесени венци и цветя на признателност от името на председателя на Народното събрание, президента, министър-председателя, политически партии, парламентарни групи и държавни институции, делегации и организации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase