Ще се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (е-отпадъци). Снимка: архив, Булфото

Началото на втората инициатива в Националната кампания "Бъди отговорен. e-рециклирай" ще бъде дадено днес от министъра за развитие на електронно правителство Роман Василев и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов едновременно в Пловдив и София, съобщиха от пресцентъра на министър Роман  Василев.

Кампанията ще се проведе в няколко от големите градове в страната. От 10:00 до 16:00 часа на мобилни пунктове в Бургас, Варна, Пловдив, София, Несебър, Обзор, Свети  Влас и Равда ще се приема излязло от употреба електрическо и  електронно оборудване (е-отпадъци) - компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки  и други.

Министър Роман Василев ще обяви началото на инициативата в 10,00 часа в Пловдив на мобилния пункт на площад "Понеделник  пазар". Той ще поздрави участниците в кампанията, която се  провежда с идеята да покаже, че излязлото от употреба  електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява. Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки.

Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10 процента се рециклират. Важно и икономически  целесъобразно е ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните  уреди, да бъдат оползотворявани.

Кампанията се прави с партньорството на Министерството на  околната среда и водите. Към нея се присъединиха и две големи  младежки формации - Националният ученически екопарламент и  Националният воден парламент.

Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата "Аз, ученикът".

Първата акция в кампанията "Бъди отговорен. e-рециклирай" се проведе на 27 април тази година в София, на която граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона е-отпадъци. Събраните средства бяха дарени на сайта http://ucha.se/ за  разработването на нови интерактивни уроци за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase