Панагюрското златно съкровище Снимка: архив, Булфото

Панагюрското съкровище остава собственост на държавата, реши Върховният административен съд. Решението на тричленния състав може да бъде обжалвано.

Припомняме, че наследници на откривателите братя Дейкови претендираха за съкровището в съда. Внуците на най-големия брат Павел Дейков – Стефка Ангелова и Павел Цветанков, поискаха министърът на културата да впише Панагюрското златно съкровище като собственост на откривателите и собственика на земята, където е открито.

Жалбоподателката Стефка Ангелова твърди, че съкровището е намерено случайно на частна земя, че не е съставен приемо-предавателен протокол между откривателите и директора на Пловдивския музей и още, че находката не е откупена от Пловдивския музей или от държавата, като е дадена само парична награда за доблестна постъпка на братя Дейкови и на още 12 души.

Собственик на земята, където е намерено съкровището, е Георги Топалов. Наследниците на Дейкови се позовават на действащия от 1911 г. до 1970 г. Закон за старините. Неговият член 16 гласи, че „откритите в частни имоти движими старини принадлежат на намервача, ако той е собственик на мястото, където са намерени. В противен случай те принадлежат по половина на собственика на местото и намервача”.

Според ВАС обаче актът на вписването през 1949 година на предметите от Панагюрското златно съкровище в Инвентарната книга на Пловдивския музей не подлежи на съдебен контрол и оспорването му е недопустимо. 

"Панагюрското златно съкровище е с безспорна научна и културна стойност и в този смисъл е "колекция". А Стефка Ангелова не е доказала качеството си на колекционер”, категорични са от ВАС.

Съставът на ВАС се аргументира, че ако теренът, в който е  било заровено съкровището е бил частен, то е било логично този  факт да бъде отбелязан някъде в съставените през 1949 и 1950 година документи, което не е станало.

Като анализира доказателствата, тричленният състав на ВАС приема, че братя Дейкови са изпълнили своето законово и гражданско задължение; не са оспорвали фактите и констатациите на административните власти, включително и факта, че намереното е било заровено на „държавно място”; определено им е било възнаграждение, което ги е удовлетворило и поради това не са го оспорвали пред съда.

Античните златни съдове са 9 и са от края на IV и нач. на III в. пр. Хр. Съкровището тежи общо 6,164 кг и е изработено от 23-каратово злато. Тримата братя - Павел,Петко и Михаил Дейкови, го намират през 1949 г., докато копаят глина за тухли в Панагюрище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase