Сотир Цацаров. Снимка: Архив Булфото

Прокуратурата е иззела от МВР транспортна техника и техника за наблюдение във връзка с проверката по сигнала за незаконно подслушване, обяви главният прокурор Сотир Цацаров.

"Днес транспортна техника, заедно с техника за наблюдение, е иззета от Министерство на вътрешните работи и ще бъде докарана на терен на прокуратурата, за да се извършат необходимите анализи и тестове", обясни Цацаров.

Той увери, че прокуратурата няма да скрие нищо от хората, но подчерта, че не е възможно да се публикува целия доклад от проверката на случая със сигналите за незаконно използване на техника за наблюдение.

Прокуратурата извършва разследването, без да използва ДАНС, от което по думите на Цацаров следва, че установят ли се нарушения, проверката ще влезне и в ДАНС.

Започнатата проверка ще приключи на 12 април, а прокурор Роман Василев обясни, че бившият вътрешен министър Цветан Цветанов вече е дал обяснение по случая. Освен него бивши и настоящи ръководители в МВР също вече са разпитани.

Още по темата

Същевременно стана ясно, че срещу бившата шефка на Инспектората на ВКП Малена Филипова, за която се твърди, че е покровителствала бившия земеделски министър Мирослав Найденов, е образувано дисциплинарно производство със заповед на главния прокурор.

Проверката срещу Филипова стана особено актуална, след като се оказа, че делото срещу бившия министър на земеделието Мирослав Найденов е отлежавало с години. Отговор дали срещу Малена Филипова може да бъде образувано наказателно производство за възпрепятстване на правосъдието все още обаче не може да бъде даден.

"Ако трябва да кажа какво ще направя, то мисля, че е ясно - ще отправя предложение до ВСС за налагане на дисциплинарно наказание", посочи Сотир Цацаров.

Срокът за приключване на проверката е 12 април, като до 16 април проверяващият екип трябва да представи на главния прокурор доклад за резултатите, включително и за верността на изложеното в сигнала.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase