Снимка: архив, Reuters

Твърденията за масово преселение на роми от България в други държави от Европейския съюз са безпочвени, тъй като за това няма никакви доказателства. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за германското списание „Фокус“. 

„България и Румъния явно ще продължат да бъдат използвани като удобни оправдания за вътрешните проблеми на европейските ни партньори. Препоръчвам първо да гледате данните", заяви още Плевнелиев.

Сред предполагаемите 20 000 български и румънски роми, отишли във Франция, само 600 са били от България. По думите нa президента само 80 пребивавали във Франция нелегално.

Плевнелиев призна, че съществува така нареченият "ромски проблем", който обаче трябва "да се дефинира много точно".

„Медиите отразяват проблема така, сякаш в България има милиони роми, а това не е така. Техният брой е 300 000 души. Те съставляват по-малко от 5 процента от населението“, посочи президентът.

Той допълни, че в България се работи интензивно за интеграцията на ромите. Това е стратегия, която трябва да бъде изпълнена до 2020 година. „Надяваме се да получим признанието на Германия, Франция и Великобритания за това“, каза Плевнелиев.

Във връзка с присъединяването към Шенгенското пространство, към което се стреми България, Плевнелиев поиска да се оценяват по-добре усилията на страната му за осигуряване на външната граница на ЕС.

"Инвестирали сме 100 милиона евро. Нашата граница е сигурна", каза той. На българско-турската граница има само 200 нелегални влизания годишно, докато в Италия и Гърция има над 20 000, отбеляза президентът.

Влизането на България в Шенген се отложи именно заради съмнения от страна на Германия, че страната не е готова за това, припомня списание "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase