Автомагистрала "Тракия" Снимка: архив, Булфото

България е сред държавите в ЕС, отбелязали най-голямо намаление на броя на жертвите при пътни катастрофи за периода от 2000 година до 2010-2011 г., сочат данни, разпространени днес от Европейската комисия.

За период от 10 години броят е спаднал с 15%, а за периода 2011-2012 г. жертвите на пътя у нас са намалели с още осем процента, показват данните.

Общо в Европейския съюз се отчита най-ниският досега брой на загиналите по пътищата, откакто се води статистика. Броят на смъртните случаи при пътни произшествия в Общността е намалял с девет процента през миналата година.

Намалението за последната година означава, че е бил спасен животът на 3000 човека. Все още на ден в ЕС загиват по 75 човека.

Целта на ЕК до 2020 г. е броят на смъртните случаи по пътищата да намалее с още 50 процента. На всеки смъртен случай по пътищата на Европа се падат по 10 случая на тежки наранявания, например увреждане на главния или на гръбначния мозък.

Статистическите данни по държави от ЕС сочат, че все още има големи различия по отношение на броя на загиналите по пътищата.

Държавите с най-нисък брой загинали при пътни катастрофи остават Великобритания, Швеция, Холандия и Дания, които отчитат около 30 смъртни случая на един милион жители.

Всяка година около 250 000 човека получават тежки наранявания при пътнотранспортни произшествия в ЕС, докато броят на смъртните случаи при такива произшествия през 2012 г. е 28 000.

Макар че броят на загиналите по пътищата намаля с 43 на сто през последното десетилетие, тежко ранените са с едва 36 процента по-малко.

Най-често получилите тежки наранявания при пътни катастрофи са т. нар. уязвими участници в движението – пешеходци, велосипедисти, мотоциклетисти или хора от определени възрастови групи, особено по-възрастните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase