Снимка: Прессекретариат на президента

Здраве и сили „да води този свят със скромност, но с визия и сила”, е пожелал президентът Росен Плевнелиев на Негово Светейшество папа Франциск по повод неговата интронизация, съобщиха от прессекретариата на президентството. 

Българският държавен глава и лидери от цял свят присъстваха на тържествената меса на площад „Свети Петър” във Ватикана за интронизация на новия глава на Римокатолическата църква. Президентът определи церемонията като „впечатляваща”, а посланията в приветствието на папа Франциск като „много силни”.
 
В разговора си с Негово Светейшество президентът Росен Плевнелиев е припомнил вековните връзки между България и Ватикана. Президентът е подчертал ролята на католическата общност в България за формирането на българската държавност от Средновековието до по-новата българска история. Тази година се навършват и 1150 години от Великоморавската просветителска мисия на светите братя Кирил и Методий, е припомнил президентът в разговора си с папа Франциск.

Още по темата
Като много добри, с уважение и с доверие, определи Росен Плевнелиев отношенията между България и Ватикана, помолен за оценка на двустранните връзки на страната ни със Светия престол.

Президентът изрази разочарование от факта, че повече от година и половина българската държава не е успяла да излъчи „приемлив посланик, който да може да защити българските интереси”. „Дал съм много ясни инструкции и се надявам въпросът бързо да бъде приключен”, добави държавният глава.

Припомняме, че Ватикана не прие кандидатурата на Кирил Маричков-младши, предложен от България за посланик при Светия престол през миналата година. Маричков е син на известния музикант от група "Щурците" Кирил Маричков и внук на Кирил  Маричков, който през 1993-1997 г. е бил посланик във Ватикана.

Според медиите формалната причина за отказ била, че Маричков-младши има постоянен адрес в Италия. Според Лутеранските договори от 1929 г. обаче посланиците във Ватикана трябва да живеят постоянно в изпращащите ги страни.

Освен с папата държавният глава се срещна и с президента на Бразилия Дилма Русеф. Предстои да бъдат приключени преговорите за сключване на споразумение между образователните министерства на България и на Бразилия, е станало ясно по време на разговора им. Споразумението ще даде възможност за двустранен обмен на студенти, информира държавният глава, който е провел във Ватикана кратки разговори и с други европейски и световни лидери.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase