Милена Дамянова. Снимка: БТА

Средната брутна работна заплата на учителите през 2009 г. е била 651 лева, през 2012 г. тя е била 730 лева, а след сегашното актуализиране на учителските заплати предполагам, че този й размер ще бъде повишен, заяви заместник-министърът на образованието, младежта и науката в оставка Милена Дамянова.

Тя припомни, че преди три седмици образователното министерство подписа анекс със социалните партньори в образованието за увеличение на учителските заплати с минимум 8 процента, където има такава възможност в училищата и в детските градини. В учебните и детските заведения, където няма такава възможност, увеличението ще бъде според бюджетите им, уточни Дамянова.

Още по темата

По думите й, за да има качество на образованието, са необходими три фактора - актуализирани и адекватни учебни програми, квалификация на учителите и добра материална база в училищата. В мандата на ГЕРБ за квалификация на учителите бяха инвестирани над 27 милиона лева, спрямо 12 милиона лева при предходното правителство, отчете Дамянова.

Тя добави, че 0,8 процента от фонд "Работна заплата" продължават да се използват за квалификацията на учителите, предаде БТА.

Заместник-министър Дамянова коментира и темата за новите учебници и отбеляза, че заради неприемането на законопроекта за предучилищното и училищното образование няма да може да започне такава процедура за тях. Въпреки това обаче, "бяха поправени грешки и бяха актуализирани учебници от четвърти, пети и шести клас, както и учебници за девети, десети и 11-и клас по "История и цивилизация" и по "География и икономика", посочи Милена Дамянова.

Тя отчете и направеното в професионалното образование. От миналата учебна година, за да се запазят професии, необходими за икономиката ни, но към които няма интерес от учениците, се въведе възможността за две професии/специалности в една паралелка в професионалните гимназии, каза Милена Дамянова. Тя отбеляза, че през тази година в държавния план-прием има 245 такива паралелки, а сега е изработен и моделът за публично-частното партньорство между професионалните гимназии и бизнеса.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase