Протестиращи хвърляха тоалетна хартия, преди да влязат в НС. Снимка: Булфото

Протестиращи влязоха в Народното събрание, за да донесат своя подарък за депутатите. Флейтистът Кристиян Коев, който беше арестуван в един от първите дни на протестите, също беше сред тях.

Протестиращите влязоха в НС благодарение на независими депутати. Коев обясни, че си сътрудничат с тях, за да не ги обвинят в политически пристрастия вляво или вдясно.

Коев искаше да внесе доста ексцентричен подарък – 240 памперса – по един за всеки  народен представител. Охраната от НСО обаче не позволи памперсите да бъдат внесени в НС и така подаръкът остана на входа. Коев отказа да каже в прав текст защо носи тъкмо памперси.

Още по темата
„Достатъчно интелигенти сте, за да се сетите сами. Няма нужда да ставаме цинични по медиите“, коментира флейтистът. По негови думи подаръкът обаче може да се тълкува по два начина: или че в края на мандата е време да се сменят памперсите, или да накара народните представители да се замислят дали в другото Народно събрание ще имат нужда от подобни пособия.

Кристиян Коев категорично отхвърли възможността да влезе в следващото Народно събрание.

„Какво да правя тук, да умирам от скука“, заяви той. Според него протестиращите няма как да се организират, за да се явят като формация на следващите парламентарни избори. Според Коев обаче е възможно да се стигне до сценарии, при който да не може да се сформира правителство след вота през май, а да се стигне до още едни избори.

Флейтистът недоволстваше главно срещу отказа на депутатите да променят изборния кодекс. Коев обясни, че сега народните представители са намерили време в последните си дни да приемат ”закончета, които бетонират банките”, но не са могли да изменят изборното законодателство.

Протестиращите често настояваха да се промени ИК, така че да е по-лесно на граждански организации да влязат в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase