Представители на неправителствени организации. Снимка: БТА

Представители на неправителствени организации настояха да не се приемат промените в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, предложени от Яне Янев и група народни представители.

Законопроектът за промени беше приет на първо четене в парламента миналата седмица.

Членове на редица организации - Български център за нестопанско право, Форум "Гражданско участие, Сдружение "Деветашко плато", Програма "Достъп до информация", Българското дружество за защита на птиците, Националната мрежа за децата и други обявиха, че не са спазени никакви законови процедури и законопроектът не е бил обсъден със засегнатите страни, предаде БТА.

Още по темата

Според поправките, които се предлагат, управителните органи на организации с обществено полезна дейност трябва да обявяват публично доходите си чрез подаване на имуществени декларации до Сметната палата.

Почти всички членове на управителните съвети на неправителствените организации работят на доброволни начала, а изискването за публичност на имуществото на лица, които не заемат висши държавни длъжности, нарушава и много международни актове, заявиха от неправителствените организации.

Изпратили сме писма до председателя на парламента Цецка Цачева и до парламентарните групи с искане този законопроект да не се гласува в оставащото време на 41 Народно събрание, най-малкото защото не са спазени законовите процедури за обсъждане на текстовете, заяви Любен Панов от Български център за нестопанско право.

Ако все пак законопроектът бъде приет, ще настояваме президентът Росен Плевнелиев да наложи вето, добави той.

Антоанета Цонева от Институт за развитие на публичната среда отбеляза, че от години е готов законопроект за доброволчеството, който не се приема, а сега се пердлага законопроект, който ще затрудни допълнително действията на неправителствения сектор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase