Шефът на "Митниците" Ваньо Танов. Снимка: Impact Press Group

Отвличането на 10-годишната дъщеря на Евелин Банев-Брендо е дело на международната организирана престъпност, предположи началникът на „Митниците“ Ваньо Танов, който е бивш шеф на ГДБОП.

„Това е едно изключително тежко и бих го нарекъл гнусно престъпление, защото децата не могат да избират родителите си, а и не могат да носят отговорност за постъпките на родителите“, заяви Танов пред БНТ.

Според него отвличането на Лара е поръчка отвън.

„Аз силно се надявам, че това не е акт на българската организирана престъпност, а е акт на международната организирана престъпност. Защото, ако първото е вярно, значи вече са преодолени всякакви граници и това не е никак добро за страната ни. И от тази гледна точка, може би трябва да се изчакат тези няколко дни, да завърши процесът и тогава ще стане ясно какви са мотивите евентуално за отвличането на това дете“, каза Танов.

Според него влизането ни в Шенген има единствено политическа стойност, а отлагането на разглеждането на въпроса за България и Румъния за края на годината той определи като „глътка въздух“.

Още по темата
„Защото в условията на тежка икономическа криза в целия Европейски съюз, това би натоварило допълнително България с огромен човешки и материален ресурс, за да се справи със задачите, които ще произтекат от влизането ни в Шенгенското пространство. Така че аз не виждам това да е някаква трагедия, а по-скоро е по-голяма гаранция за сигурността не само за България, а и за страните от Европейския съюз“, смята Танов.

Според него обратното би довело в този момент до връщане и засилване на контрабандните канали към вътрешните граници на България.

„Ние положихме огромни усилия в последните три години тези канали да бъдат пренасочени, отбити. И при едно влизане, особено при тази ситуация на политическа нестабилност, на силно изразена икономическа криза не само в България, но и в европейските страни, от тази гледна точка невлизането ни в Шенгенското пространство не е трагедия, а е по-скоро глътка въздух“, обясни шефът на „Митниците“.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase