СФСМВР заплашиха, че отново ще излязат на протест. Снимка: архив БТА

Най-големият полицейски синдикат – Синдикалната Федерация на служителите на МВР/СФСМВР/, е в състояние на протест.

Формацията обяви днес в отворено писмо до президента Росен Плевнелиев, че ако бъдещият служебен кабинет не изпълни исканията на СФСМВР, те са готови да се съберат на протест на 16.03.2012 година в парка “Заимов“.

“Преди 4 години оттам тръгна 15-хиляден протест на служителите в МВР. Надяваме се, че 4 години по-късно е по-добре да отбележим тази дата, празнувайки, а не отново протестирайки“, се казва в писмото.

Последният протест, организиран от СФСМВР, се състоя през септември миналата година с искане за повишаване на заплатите на служителите в системата на вътрешното ведомство. Малко след това МВР прекрати споразумението си с най-големия синдикат. Тогава от формацията обясниха, че не знаят защо ведомството е предприело тези действия.

От синдиката обявяват, че категорично не желаят за служебен вътрешен министър да бъде назначен човек, който е участвал под каквато и да било форма в досегашните политически кабинети в МВР. Синдикатът се противопоставя и на идеята постът да бъде зает и от човек, който е заемал висш професионален пост.

“Считаме тези лица за пряко отговорни за проваления социален диалог в МВР, както и за сегашното му състояние“, казва в отвореното писмо синдикатът.

СФСМВР настоява още във вътрешното ведомство да има граждански контрол, чрез назначаването на зам.-министър, определен от гражданските сдружения или НПО.

Настояваме незабавно да бъде подписано споразумение със СФСМВР от страна на министъра на вътрешните работи в служебния кабинет, се казва още в писмото.

Синдикатът настоява да бъде подписан нов колективен трудов договор или да бъде продължен срока на действащия с 6 месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase