Снимка: БТА

Стартирането на процедура по отнемане на лицензиите на „ЧЕЗ Електро България” АД и ЧЕЗ Разпределение България” АД е необяснимо. Ще направим всичко необходимо в законоустановения срок и по законоустановения начин, за да докажем, че няма основания за подобни действия. Toва се казва в изявление на Петър Докладал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България, изпратено до медиите.

„Спазвали сме, спазваме и ще продължим да спазваме всички закони в държавата“, категоричен е той. Докладал посочва, че дружеството иска да продължи да работи, да подобрява обслужването на клиентите и да осигурява качествено електроснабдяване за хората от Западна България.

„Искаме да продължим да работим с общините за подобряване на комуникацията с клиентите и да бъдем по-близо до проблемите на хората“, подчертава той.

Докладал подчертава, че България е единствената страна в ЕС, в която все още няма функциониращ либерализиран енергиен пазар.

Верният път за постигане на по-добри условия на електроснабдяването е отварянето на пазара и разбиването на монополния модел по цялата верига. Така хората ще могат да избират своя доставчик по това, което предлага, и ще могат да го сменят, когато са недоволни от него. Това е най-добрият начин на регулация, смята той.

Според него цените трябва да са образувани по един напълно прозрачен и видим за обществото начин.

„Хората имат право да знаят за какво и на кого плащат, как се формират цените и кой е отговорен за тях. По този начин ще се избегнат всякакви спекулации, създаващи напрежение и несигурност. Обществото трябва да участва легитимно в процеса на ценообразуване, за да е информирано и да има спокойствието, че всичко е законно, справедливо и в негов интерес“, се казва още в изявлението.

Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България подчертава, че всичко, което дружеството прави е видимо и прозрачно.

„През годините от 2005 г. до сега направихме много, но има още много да се направи, да се инвестира, да се подобряват услугите на електроснабдяването, да се работи за либерализация на пазара и енергийна ефективност и ние се ангажираме да продължим да работим за това“, завършва той.

Още по темата
Междувременно стана ясно, че чешки дипломати в Брюксел са се заели със ситуацията около проблемите на енергийния гигант ЧЕЗ в България, където компанията е изправена пред опасността да й бъде отнет лицензът и много от членовете на Европейската комисия вече са получи съответната информация, съобщи Чешката осведомителна агенция (ЧТК).

"На правителствено равнище Чехия е привлякла вниманието на членове на ЕК към събитията, свързани с компанията ЧЕЗ в България, а именно на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, еврокомисаря по конкуренцията Хоакин Алмуния, еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле", заяви посланикът на Чехия в ЕС Мартин Повейшил в изявление за чешки журналисти.

Еврокомисарят по търговията Карел де Гухт и еврокомисарят за вътрешния пазар Мишел Барние също са били информирани, добави посланикът.

Чешкото правителство, както и ЧЕЗ, в която държавата държи мажоритарен дял, няколко пъти изразиха убеждение, че ЧЕЗ не нарушава нито българското законодателството, нито директивите на ЕС, допълва агенцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase