Снимка: Архив Dnes.bg

Шейсет и един процента от българите одобряват забраната за пушене на обществени места, а само 39 на сто изразяват неодобрение към нея, сочат данни от национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 16 и 20 януари сред 1000 души.

Забраната е подкрепяна по-често от жените, хората на възраст над 59 години (76% от тях), високо образованите, заможните и живеещите в селата.

Против се обявяват по-често мъжете, хората на възраст между 40 и 49 години и жителите на малките градове.

86% от хората, които никога не са пушили, одобряват забраната. Бившите пушачи също са доволни от установеното статукво - 75% от тях одобряват забраната.

2/3 от пушачите се противопоставят на забраната, но 1/3 я подкрепят.

По-голяма част от участвалите в изследването обаче са непушачи (58%) - хора, които никога не са пушили и които са отказали цигарите. Едва 3% посочват, че са спрели цигарите след въвеждането на забраната за пушене на закрити обществени места.

По-често пушат мъжете, хората на възраст до 49 години, със средно образование и живеещите в София, както и тези със средни и по-ниски доходи, сочи изследването.

Сред симпатизантите на всички основни политически сили одобрението към забраната на тютюнопушенето на закрити обществени места е по-висок дял от неодобрението.

Сред симпатизантите на ГЕРБ 64% са против цигарения дим, сред поддръжниците на БСП - 72%, сред избирателите на ДПС - 62 на сто, а сред подкрепящите "България на гражданите" - 57%.

Социолозите коментират, че забраната за тютюнопушене на закрити обществени места не може да се използва пряко за партийни и предизборни цели, защото няма зависимост между личните мнения на анкетираните по въпроса и заявените от тях политически предпочитания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase