Марси Рийс. Снимка: БТА

Посланикът на САЩ Марси Рийс определи като „много притеснителни и тревожни“ нападението срещу бившия лидер на ДПС Ахмед Доган и стрелбата срещу Златомир Иванов – Баретата.

Посланикът посочи, че насилието никога не е отговор. Според Рийс обаче двата инцидента не биха ни върнали към "старите лоши дни и беззаконието, от което понякога България е страдала в миналото".  Според посланика трябва да има реакции и отговорност от правоприлагащите органи, които по някакъв начин да овладеят процеса.

В публична лекция, организирана от Атлантическия клуб в България, Марси Рийс каза, че събитията през последните месеци са показали, че България е заинтересована да създаде прокуратура и съд, които действително да защитават върховенството на закона.

Борбата срещу престъпността е нещо много повече от прилагане на полицейски действия или осъществяване на дадена политика, тя изисква ефективна прокуратура и безпристрастна съдебна система, каза посланикът. Тя отбеляза ангажимента на САЩ да подпомагат България в усилията й да реформира съдебната си система, но подчерта, че страната ни трябва да даде тласъка и енергията за това.

Посланикът на САЩ оцени високо работата на България по случая с атентата в Бургас. По думите й тероризмът е заплаха с глобален характер, но при терористичния акт на летище „Сарафово“ личи професионализмът и решимостта на българските експерти, които работят по случая.

Марси Рийс коментира предстоящия парламентарен вот у нас с думите, че свободата и честността при изборния процес са един от основните приоритети в региона.

По думите й от България зависи дали ще развива или не шистов газ. Тя обаче изтъкна, че САЩ са готови да помагат по отношение на регулацията и технологичното ноу-хау.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase