Веселин Караджов взе златен медал в Талин. Снимка: архив Булфото

Българските ученици Йордан Йорданов и Катерина Найденова спечелиха два бронзови медала от Втората световна олимпиада по физика, която се състоя в Джакарта, Индонезия, съобщи пресцентърът на Министерството на образованието, младежта и науката.

Световната олимпиада по физика е ново състезание, до което се допускат само златните и сребърните медалисти от предходната Международна олимпиада по физика, както и ограничен брой участници, преминали успешно предварителен онлайн подбор, посочват от МОМН.

В олимпиадата в Джакарта са участвали 72-ма ученици и студенти-първокурсници, Йордан Йорданов е заел 21-то място в общото класиране, а Катерина Найденова - 25-о място. Те са ученици от Природо-математическата гимназия в Казанлък.

Другите двама български участници са били Веселин Караджов - златен медалист от Международната олимпиада по физика, който сега е студент в Кеймбридж, и Иван Порязов - също ученик в Природо-математическата гимназия в Казанлък.

Златен медал спечели доц. д-р Виктор Иванов - преподавател във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", който е един от петимата победители на предварителния открит международен конкурс за съставяне на задачи за състезанието, съобщават от МОМН. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase