Снимка: архив Булфото

Дипломите на 16 служители на Митница “Свиленград“ могат да се окажат фалшиви, съобщиха от Агенция “Митници“ за “Фокус“. Десет от тези служители са били на държавен изпит в ден, в който според системата на Агенцията са били на работа. Останалите шест са били на 12-часова нощна смята точно преди да положат изпит.

Агенция “Митници“ изчаква отговора на Министерство на образованието за истинността на 16-те съмнителни дипломи. Ако се установи че те са фалшиви, служителите ще бъдат освободени от работа и материалите по темата ще бъдат предадени на прокуратурата.

От служителите ще се изиска имуществена санкция в размера на работните им заплати за периода от юли досега.

През юли 2012 г. заради новия класификатор за длъжностите в администрацията над 500 служители на Агенция „Митници е трябвало или да бъдат освободени от постовете си, или да бъдат назначени за държавни служители, ако представят диплома за висше образование.

Почти половината от тях – 250 души – са представили диплома за висше образование и са назначени за държавни служители, обясниха от пресцентъра на Агенция „Митници”.

Тези 250 дипломи са били предадени на Министерство на образованието, за да се провери тяхната автентичност. Преди около месец и половина е върната информация за 4 фалшиви дипломи - две от митница „Аерогара София”, една от „Столична” и една от „Свиленград”. И четиримата служители са освободени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase