Ангел Семерджиев. Снимка: БулФото-архив

Енергийният регулатор не одобрява спирането на парно, ако над 50 % от клиентите в етажната собственост не си плащат сметките. Според председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев това може да накърни интересите на
много коректни клиенти.

Предложението е част от мерки, които обмисля да предприеме Министерството на икономиката, енергетиката и туризма за укрепване на  топлофикационния сектор.

Семерджиев посочи, че не одобрява тази мярка и напомни, че проблемите на дружествата не са от вчера.

За да няма резки скокове в цените за гражданите, регулаторът е задържал увеличенията в цените на газа и парното, а оттам е дошло и влошаването на икономическото състояние на дружествата.

Там, където топлофикациите обаче са направили инвестиции в комбинирано производство, цените за гражданите са приемливи, подчерта Семерджиев, цитиран от БТА. По думите му никоя топлофикация не трябва да съществува, ако не работи ефективно.

Според него, ако прехвърлянето на акции от "Топлофикация София" към Българския енергиен холдинг доведе до намиране на инвестиции за модернизиране на топлофикацията, това е една добра стъпка.

Председателят на ДКЕВР припомни още, че от 1 януари 2013 г. са намалени цените на електроенергията, изкупувана от когенерациите на топлофикациите, а това ще има благоприятно влияние върху цената на тока от 1 юли 2013 г. За допълнителен положителен ефект върху тази цена регулаторът ще се помъчи да промени и условията в договорите за дългосрочно изкупуване на енергията от ТЕЦ Марица Изток 1 и 3.

Семерджиев заяви, че съвсем скоро ще започне регулаторен одит на централите и въз основа на него ще се обсъжда промяната в условията по договорите. В момента дългосрочните договори натоварват цената на електроенергията на регулирания пазар и ние сме длъжни като регулатор да потърсим начин да намалим този натиск, коментира председателят на ДКЕВР.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase