Линейка кара пострадалите след атентата. Снимка: Булфото

Лекарите от МБАЛ Бургас, които в критичните първи часове спасиха израелските туристи след атентата в Бургас това лято, са обидени и възмутени от изявленията на свои колеги от софийски болници.

Днес от лечебното заведение разпространиха официално позиция по повод интервюто на военния хирург доц. Венцислав Мутафчийски пред bTV.

В него лекарят разказва, че бил на почивка, когато терористи взривиха автобус с туристи на летище Сарафово и само минути щом разбрал, вече бил в болницата и оперирал.

"Заварих една доста подредена суматоха. Разбира се, пролича си, че колегите от Бургас не са работили с такъв вид патология", заявява хирургът.

Медиците от Бургас обясняват, че от шест месеца софийски им колеги се опитват да присвоят успехите им и техните заслуги.

"Дълго време не обръщахме внимание на всичко това, но общественият интерес налага манипулациите да спрат", категорични са бургаските лекари.

В официалното им съобщение, изпратено до медиите, се посочва, че в критичните часове след атентата, медиците от морския гръд не са допуснали жертви сред ранените, а лекарите от други клиники са се включили чак в нощните часове, когато пострадалите били по отделенията.

"В същото време, медици от определени софийски болници не спират с изявления по медиите как са били водещите, спасявали израелските туристи", се казва в изявлението.

Бургаските медици посочват, че последното, което е преляло чашата, е интервюто на Мутафчийски, от което се натрапвало впечатлението, че без неговата намеса ситуацията в Бургаската болница е щяла да остане едва ли не критична.

Според медиците от морския глад положението е било точно обратното – за всички реанимационни мероприятия и оперативна дейност, както и за целия престой на израелските пациенти, има перфектна документация по часове. В нея е отразено кой лекар каква дейност е извършил. Там липсват имена на софийски лекари, а във всички дейности са посочени имената само на медици от МБАЛ Бургас, се посочва в изявлението.

"С дълбоки уважения сме към всички колеги, които дойдоха да помогнат. Не искаме да отричаме техния принос. Но те дойдоха през нощта, когато всичко вече беше спокойно. И в интерес на истината първи пристигнаха колеги от Варна и Стара Загора, а едва след това от София. Доц. Венцислав Мутафчийски  не взе водещо участие в операциите, тъй като водещите оператори бяха наши хирурзи", заявяват бургаските медици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase