Снимка: "Kinderhilfe Bulgarien"

Тази история със сигурност ще ви хареса. Главни герои в нея са Коста, Ина и Виктор - трима български студенти в Берлин. След като я прочетете, може би ще си кажете: „Дано повече млади българи вземат пример от тях”, пише Дойче веле в свой репортаж.

Ако ги попитате какво си пожелават за Новата година, те може би ще ви отговорят: “Да живеем в по-добър свят”. Студентите Коста, Ина и Виктор обаче не са просто мечтатели. Те предпочитат да действат.

Тримата пристигат в Берлин преди две години. В началото често обсъждат разликите между родината и Германия. А в разговорите почти винаги участват и германските им приятели и колеги от университета Макс Амброс и Леони Милке. Именно след един такъв разговор петимата решават, че и те могат по някакъв начин да помогнат на България. Така преди година се ражда идеята им за социалната организация “Kinderhilfe Bulgarien”. Оттогава насам те подпомагат български домове за деца.

“Всеки един от нас, имал късмета да отрасне в истинско и любящо семейство, може и според нас дори трябва да помогне на децата, които не са имали този шанс”, смятат петимата студенти.

Всяко начало е трудно

Засега организацията работи с четири сиропиталища – в Пловдив, Доганово, София и Бургас. Една от инициативите й е свързана с изграждането на център за децата с психически и физически увреждания от дома „Олга Скобелева” в Пловдив. В рамките на друг проект “Kinderhilfe Bulgarien“ организира излети и екскурзии с малчуганите от дома в софийския квартал Драгалевци, както и с децата от бургаския дом “Александър Георгиев Коджакафалията“. В село Доганово пък върви проект за ремонтиране на сиропиталището, в което в момента живеят 46 деца.

Средства за проектите в България организацията набира по най-различни начини. “С благотворителни концерти и дарителски акции в Германия, както и с помощта на други германски организации”, разказва Коста.

Петимата правят първия опит за набиране на дарения през януари т. г. Въоръжени с шотландска гайда и рекламни брошури, те се опитват да привлекат вниманието на разхождащите се по булевард “Курфюрстендам” в Берлин. “Акцията, за съжаление, не се увенча с кой знае какъв успех, но все пак бе някакво начало”, спомнят си те. Постепенно обаче организацията започва да събира все по-големи суми. През декември например в “Kinderhilfe Bulgarien“ постъпват 400 евро от благотворителен концерт, организиран в една гимназия в Кобленц. Наскоро пък организация от същия град дарява 10 000 евро за проекта в Пловдив.

Не всички обаче са толкова щедри. “За жалост българите, готови да дарят средства за подобна кауза, са сякаш все още твърде малко – най-вече поради икономически причини, но също така и от недоверие”, споделя Виктор. Той обаче се надява, че с годините “Kinderhilfe Bulgarien” ще допринесе тази тенденция да се промени. “При нас става въпрос за 100-процентова прозрачност при вземането на решения и влагането на дарените средства. Всички ние работим на доброволни начала и не се облагодетелстваме по никакъв начин от даренията. ”

Ина, Виктор, Коста, Макс и Леони имат много идеи. Сред набелязаните им цели са набирането на германски стажанти за домовете в България, както и организирането на уъркшопове за деца с увреждания. А за това, както знаем, са нужни средства. Младежите от “Kinderhilfe Bulgarien ”се радват на всяко ново евро, дарено за децата от българските домове.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase