Снимка: Булфото

Складирани химични вещества са най-вероятната причина за предизвикания взрив, при който пострадаха три деца в село Тюркмен. Момчетата на възраст между 7 и 10 години са хвърляли пиратки в изоставена шахта на бившето ТКЗС, използвана за дезинфекция на животни преди 25 години.При експлозията бетона се пръска и ранява децата.

С опасност за живота и на апаратна вентилация е 7-годишният Стилиян от село Тюркмен. То е най-тежко пострадалото дете и е настанено в криниката по детска хирургия на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив. Момчето е с тежка травма на черепа, разкъсан език, изгаряния по лицето, счупена челюст и две счупвания дясната ръка. Има съмнения за мозъчен оток, а от белия дроб се източва кръв.

„Досега детето претърпя две животоспасяващи операции, които продължиха до 2 часа снощи и в момента е под постоянно наблюдение”, съобщи за Dnes.bg доц. Стефан Лазаров от „Детското отделение на УМБАЛ „Св. Георги” в Пловдив.

Момчето е вдишало газове, подложено е на тройна антибиотична комбинация, кръвното налягане се поддържа с медикаменти и е на апаратна вентилация, защото няма собстевно дишане.
Според лекуващите лекари, взривът от пиратка не може да доведе до толкова сериозни наранявания, каквито са получили трите деца.

Още по темата

„Според мен има нещо повече от пиратка, но не мога да пренеця какво е”, коментира дежурният лекар в Клиниката по изгаряния д-р Илиян Зънзов.

Той съобщи, че другите две деца са в термичен шок, но състоянието им е стабилно.
„Едното има изгаряния в областта на лицето и тялото, а другото в областта на корема и долните крайници.”, съобщиха от килиниката.

От полицията отказаха коментар с аргумента, че инцидентът се разследва от ДОТИ – София. Родителите на децата също не пожелаха да застанат пред камера.

Районът на инцидента остава отцепен, като криминалисти взимат натривки, за да разберат какво е причинило експлозията.

Местни жители предлолагат, че в шахтата до изоставената сграда незаконно са съхранявани химикали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase