Снимка: БулФото - архив

Общото събрание на Българската академия на науките поиска да бъдат анулирани резултатите от конкурса на Фонда за научни изследвания за финансиране на приоритетни научни проекти.

Скандалът около фонда избухна, след като учени от Софийския университет и БАН изразиха недоволството си от начина на разпределение на над 14 млн. лв. от държавния бюджет.

Според обвиненията, които бяха отправени, някои от проектите са спечелени от приближени фирми на шефа на фонда Рангел Гюров, преподавател в Нов български университет, чийто бивш ректор е образователният министър Сергей Игнатов. Гюров беше обвинен, че срещу титлата доктор на науките ректорът на Университета по библиотекознание и информационни технологии Стоян Денчев е получил проекти за хиляди левове.

В скандала беше намесено и името на театралния критик проф. Мирослава Кортенска, която беше „отлюспена“ от фонда и обяви гладна стачка в знак на протест. Министър Сергей Игнатов съобщи, че се е съгласил с отстраняването й, защото има съмнения за криминални деяния и присвояване на средства.

Още по темата

Според БАН конкурсът е проведен при многобройни драстични нарушения на законите и решенията на парламента, образователното министерство, както и на правилника на Фонда.

„Те хвърлят дълбока сянка на съмнение върху обявените крайни резултати от конкурса и обезсмислят труда и амбициите на цялата научна общност от българските висши училища и научни институти“, се посочва в обръщението, адресирано до президента, премиера, министъра на образованието, председателя на ресорната парламентарна комисия и председателя на Изпълнителния съвет на Фонда.

От БАН искат осветляване на процедурата, свързана с оценяване и класиране на кандидатствалите в конкурса проекти, като се публикуват съставът на временните научно-експертни комисии по конкурса, списъкът на рецензентите, с посочване на областта им на компетентност и броя на рецензиите, които всеки от тях е изготвил, списъка на всички участвали в конкурса проекти.

В обръщението, подписано от председателя на Общото събрание на БАН проф. дхн Никола Малиновски, се иска още приемането на условия за прозрачност за всички бъдещи конкурсни процедури и публикуване на научните и финансовите отчети на всички приключени конкурси.

В отговор ръководството на Фонд „Научни изследвания“ изпрати писмо до БАН с копие на сключения тази година меморандум за сътрудничество между двете научни институции.

От Фонда заявяват, че приемат с огорчение действията на учените във връзка с конкурса и припомнят, че има процедура за възражения на некласираните проектни предложения.

Без тази сесия досега академията е получила от Фонд „Научни изследвания“ над 57 млн. лева. От тази сума 35% учените са използвали за заплати, съобщават от Фонда и напомнят, че 40% от всички екипи, участвали в конкурсната сесия, са свързани с БАН.

„Надяваме се, че нямате основание да упрекнете собствените си 310 учени, бенефициенти на Фонда, в некомпетентност и участие в нечисти сделки“, заявяват още от Фонд „Научни изследвания“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase