Министър Тотю Младенов. Снимка: БТА - архив

Вотът е право на опозицията, а ние ще използваме възможността да покажем какво направихме през тези три години и половина, заяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов.

За да имаме възможността да отделим над 600 млн. лева повече за пенсии и за обезщетения, трябваше да направим сериозна реформа, каза той пред Нова телевизия.

Министърът призова хората да бъдат по-активни в Бюрата по труда, за да им бъде предложена работа. От началото на годината по този начин  30 000 души са си намерили работа.

285 млн. лева са отделени за първата година за майчинството и 115 млн. лева за втората.  Още близо 500 млн. лева са предвидени за детски добавки в Бюджет 2013. По думите му това е над 50% от бюджета за всички социални политики.

Така за следващата година за майките са отделени около 1 милиард лева. За да могат те да работят, са осигурени детегледачки от  Бюрото по труда. 3 600 души работят като детегледачи по Оперативната програма „Развитие на човешките ресурси“.

Министърът призова майките с малки деца да го информират при обиколките му в страната, ако не ги вземат на работа. „Ако има такива оплаквания, нека да ме ангажират лично“, каза той.

240 малки и средни компании компании вече са получили 30 млн. лева за подобряване условията на труд. „Плаща се пътят до работното място, плаща се за обучение и квалификация“, посочи социалният министър и допълни, че основният приоритет през 2013 година е по-високата заетост.

В страната вече работят общностни центрове за подпомагане на децата до 3 и до 7 години.  Целта е да се даде равен старт преди първи клас, включително на деца с увреждания, от малцинствата и други.

Специално внимание през 2013 година ще бъде отделено за младите хора до 29 г., тези над 55 г. и хората с увреждания, увери министърът. За тях са заделени 452 млн. лева по програмата за заетост, обучение и квалификация. Около 70 000 души в момента работят по тези програми.

Младенов се надява да има коледни добавки за пенсионерите. Ако приходите в бюджета продължават да вървят така добре, ще има за най-ниските пенсии, посочи той.

През следващата година като лични асистенти ще работят над 17 000 души, което по думите му ще покрие почти на 100 % нуждите на хората и ще създаде допълнителна заетост.

Министърът информира, че около 55 000 души в България получават социални помощи и не всички от тях са роми. Около 3 500 вече са лишени от тях за това, че са отказали да полагат общественополезен труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase